Bereik Walkie Talkie
Algemeen

Bereik Walkie Talkie

Hoe groot is het bereik van een walkie talkie?

Hoe groot is het bereik van een walkie talkie
Een van de belangrijkste eigenschappen van een walkietalkie is het bereik. Het is echter lastig om een eenduidig antwoord te geven op het te verwachten bereik van een walkietalkie. Vaak wordt er gedacht dat als een walkie talkie een groot zendvermogen heeft dit automatisch betekent dat deze ook een groot bereik heeft. Dit is niet altijd het geval. Als je over een bepaalde afstand geen bereik hebt met een PMR-portofoon met een zendvermogen van 0,5 Watt lukt het met hetzelfde toestel ook niet wanneer je het vermogen uitbreidt naar 5 Watt. De praktijk leert wel dat er een klein verschil tussen zal zitten, maar het is waarschijnlijker dat de antenne of de locatie van waaruit je wilt zenden de beperkende factor zijn. Het kan bijvoorbeeld enorm helpen door een buitenantenne te plaatsen wanneer je van binnen een gebouw zendt naar een ontvanger die zich buiten bevindt. Dit hoeft geen enorme antenne te zijn, een simpele magneetvoet auto-antenne is vaak al voldoende. Zo voorkom je dat het radiosignaal zich eerst nog een weg naar buiten moet banen en dat je hiermee het grootste gedeelte van je vermogen kwijt bent.

Bereik tot tientallen kilometers
Waar je binnen de bebouwde kom al snel problemen krijgt met een afstand van enkele honderden meters, kan een professionele walkietalkie vanaf een bergtop bij goed weer al snel tientallen kilometers ver zenden. Dit zal waarschijnlijk niet snel gebeuren, maar het is wel een goede indicatie van de storende factor van bebouwing en antennelocaties.

 

Een andere factor die meespeelt in de bereikbaarheid is, hoe gek het ook klinkt, de kromming van de aarde. Al merk je bijna niets van deze kromming in het dagelijks leven, walkietalkies die op de grond staan hebben hier al binnen 6 kilometer afstand last van. Om u een idee te geven wat antenne hoogte en kromming van de aarde doet hebben wij onderstaand een overzicht gemaakt. Dit is uiteraard slechts een ideaalbeeld en wordt er geen rekening gehouden met eventuele andere stoorzenders zoals bebouwing, begroeiing en het gebruikte zendvermogen. Uit onderstaand berekening volgt alleen of het in theorie daadwerkelijk mogelijk is om een verbinding te maken.

Hoogte Antenne 1 = 2 Meter, Hoogte Antenne 2= 2 Meter. Afstand =10 Kilometer
Hoogte Antenne 1 = 3 Meter, Hoogte Antenne 2= 3 Meter. Afstand =13 Kilometer
Hoogte Antenne 1 = 4 Meter, Hoogte Antenne 2= 4 Meter. Afstand =15 Kilometer
Hoogte Antenne 1 = 5 Meter, Hoogte Antenne 2= 5 Meter. Afstand =17 Kilometer
Hoogte Antenne 1 = 6 Meter, Hoogte Antenne 2= 6 Meter. Afstand =19 Kilometer
Hoogte Antenne 1 = 7 Meter, Hoogte Antenne 2= 7 Meter. Afstand =21 Kilometer
Hoogte Antenne 1 = 8 Meter, Hoogte Antenne 2= 8 Meter. Afstand =22 Kilometer
Hoogte Antenne 1 = 9 Meter, Hoogte Antenne 2= 9 Meter. Afstand =23 Kilometer
Hoogte Antenne 1 = 10 Meter, Hoogte Antenne 2= 10 Meter. Afstand =25 Kilometer

Benieuwt naar ons volledig aanbod van walkie talkies, klik dan op 
deze link.  Wilt u een overzicht van ons volledig aanbod van (professionele) portofoons klik dan op deze link.

Terug naar blog overzicht: