Portofoon programmeren
Algemeen

Portofoon programmeren

het hoe en waarom van het programmeren van een portofoon

Vaak denk je hier niet eens bij na, het programmeren van een portofoon. Wanneer je een vergunningsvrije portofoon koopt zijn deze vaak al zo geprogrammeerd dat ze vanuit de doos met elkaar kunnen communiceren. En waarom worden portofoons dan soms toch geprogrammeerd?

Wat kun je programmeren op een portofoon?

Er zijn heel veel zaken die geprogrammeerd kunnen worden op een portofoon. Teveel om op te noemen. Toch zullen we er een paar uitlichten:

- Frequenties programmeren: Naast de vergunning vrije frequenties bieden veel portofoons ook de mogelijkheid om andere frequenties te programmeren. Vaak hebben we het hier over vergunningsfrequenties die uitgereikt zijn door Agentschap Telecom. Meer informatie over het aanvragen van vergunningsfrequenties lees je hier.

- VOX functie. Een functie waar we veel vragen over krijgen is de VOX functie. De VOX functie biedt de mogelijkheid om handsfree te communiceren. De portofoon zal reageren op (stem)geluid. Houdt er wel rekening mee dat alles wat gezegd wordt ook bij de tegenpartij komt en dat ook omgevingsgeluid kan veroorzaken dat de portofoon gaat zenden. Niet iedere portofoon biedt deze functionaliteit, bij de toestellen die dat wel hebben staat deze functie meestal standaard uitgeschakeld.

- Tooncodes programmeren. Het programmeren van een tooncode maakt het mogelijk dat niet iedereen mee kan luisteren met jouw bericht. Pas wanneer de andere portofoon dezelfde tooncode heeft zal deze open gaan om het bericht te ontvangen. Niet iedere portofoon biedt deze functionaliteit, bij de toestellen die dat wel hebben staat deze functie meestal standaard uitgeschakeld.

- Zendvermogen. Veel portofoons hebben de mogelijkheid om op laag en hoog vermogen te zenden. Via het programmeren van de portofoon is in te stellen hoe hoog het zendvermogen van een portofoon zal zijn. Hoe hoger het zendvermogen is, hoe krachtiger de portofoon is om in bepaalde situaties het bereik te verhogen. In Nederland spreken over vergunningsportofoons wanneer deze portofoons een hoger zendvermogen dan 0,5 Watt hebben en/of een antenne heeft die er af te halen is.

- Noodfuncties programmeren. Sommige portofoons bieden de mogelijkheid om bepaalde functies te programmeren die voor de veiligheid van jou en je collega’s zijn ingebouwd. We hebben het hier over functies als mandown of een noodknop. Dit soort functies zijn niet op iedere portofoon beschikbaar.

Naast bovenstaande mogelijkheden kun je nog veel meer bij een portofoon programmeren. Teveel om dit allemaal op te noemen. We hebben hier de meest voorkomende opties genoemd.

Moet je een portofoon programmeren

Veel portofoons zullen werken vanuit de doos. Maar niet bij iedere portofoon werkt dit zo. Eerder gaven we al aan dat vergunningvrije toestellen al geprogrammeerd zijn. Hier wil men vaak ook weinig tot niets aan wijzigen of is dit gewoonweg ook niet mogelijk. Vergunning portofoons zijn vaak volledig te programmeren. Sommige van deze portofoons worden geleverd met een programmering vanuit de fabriek. Vooraf is niet aan te geven of dit volgens de Nederlandse richtlijnen is, echter zullen ze wel werken. Wil je dit of andere instelling wijzigen dan zal er geprogrammeerd moeten worden.

Hoe programmeer je een portofoon

Het programmeren van een portofoon gaat via de pc. Met een programmeerkabel en de benodigde software heb je in principe in huis wat je nodig bent. Sommige software is gratis bij aankoop van een portofoon, andere software is zogenoemde koopsoftware en dient dus betaald te worden.

Een compleet stappenplan voor het programmeren van een portofoon is er niet. Dit is bij iedere portofoon weer anders.

Of het moeilijk is? Dit is voor ons lastig te zeggen. Voor de een is het een simpele klus voor de ander iets wat erg lastig is. Wat we wel merken is dat het voor mensen die geen ervaring hebben met het programmeren van een portofoon vaak een brug te ver lijkt. Twijfel je of het lukt? We bieden ook de mogelijkheid dat wij de programmering verzorgen. Meer informatie hierover vind je hier.

circle-arrow-left Terug naar overzicht