Solas verdrag en GMDSS
Algemeen

Solas verdrag en GMDSS

Alles over het Solas verdrag en wat is GMDSS

Wat is het Solas verdrag en GMDSS

De geschiedenis van de scheepvaart communicatie
Het begon allemaal begin 20e eeuw toen de Titanic uitvaarde richting Amerika en waar in die tijd voornamelijk de radio apparatuur werd gebruikt voor telegrammen aan passagiers. Op 15 april 1912 vond midden op de atlantische oceaan een van de grootste en meest bekende scheepsrampen plaats. De Titanic raakte een groot ijsblok en dat zorgde ervoor dat het inmens grote schip twee uur later naar de bodem zonk. Op het schip waren 2200 mensen aan boord waarvan er maar liefst 1500 zijn verdronken. Twee radio officieren waren er tijdens de schipbreuk in geslaagd om in contact te komen met een aantal dichtbij gelegen schepen, maar het schip ‘the Californian’ die dichtbij de Titanic was, had de boodschap niet ontvangen omdat de radio officier na een werkdag van 12 uur naar bed was gegaan.

Internationale radio conferentie naar aanleiding van de ramp
Drie maanden na de ramp met de Titanic werd er een internationale radio conferentie georganiseerd in London. Vele deskundigen kwamen naar London en er zijn toen een aantal afspraken gemaakt die tot op de dag van vandaag nog steeds gelden. Zo is de morse code S.O.S. (...---...) afgesproken als internationaal noodsignaal. Toch was het na de conferentie nog steeds niet verplicht om een radio aan boord te hebben van een schip.

Solas Convention
Twee jaar na de radio conferentie vond voor het eerst een conferentie plaats over de veiligheid op zee. Ook op deze conferentie zijn historische en zeer belangrijke afspraken gemaakt, zoals:

- Standaard frequenties voor hulp- en noodoproepen
- Verplichting van radio apparatuur aan boord van elk schip
- Eisen die worden gesteld aan de opleiding van het personeel
- Het wachthouden bij de radio
- Noodcommunicatie die minimaal 6 uur zelfstandig op batterijen kan werken
- Prioriteiten in het radioverkeer zodat nood- en veiligheidsverkeer voorrang krijgt op commercieel gebruik

In 1914 werden deze afspraken vastgelegd in een internationaal verdrag genaamd: International Convention for the safety of life at sea, ofwel de ‘SOLAS convention’. In het SOLAS-verdrag is bepaald aan welke eisen zeegaande schepen moeten voldoen, zoals op het gebied van radiocommunicatie apparatuur en veiligheidsmaatregelen. Er is precies beschreven wat voor soort apparatuur er aan boord moet zijn, wat uiteraard weer afhankelijk is van het vaargebied van het schip. Zo zijn er voor kustvaarders andere eisen gesteld dan bijvoorbeeld voor cruiseschepen die de oceaan oversteken.

GMDSS: Global Martime Distress and Safety System
GDMDSS is onderdeel van het SOLAS verdrag en is een wereldwijd nood- en veiligheidssysteem voor alle scheepvaart op zee. Hieronder vallen alle passagiersschepen en vrachtschepen van 300 GRT en daarboven. Elk schip wat binnen het SOLAS verdrag valt is daarbij verplicht om GMDSS apparatuur aan boord te hebben zodat zij daarvan gebruik kunnen maken in nood of hulp kunnen verlenen aan andere schepen.

GMDSS werkt in principe als volgt: Wanneer een schip een noodsignaal afgeeft worden de kustwacht en alle omliggende schepen gealarmeerd dat het betreffende schip in nood is. De kustwacht is vaak verder weg van het hulpbehoevende schip en andere schepen in de buurt schieten dan te hulp. Op die manier kan er snel een zoek- en reddingsactie worden ingezet met daarbij minimale vertraging en hopelijk altijd zonder menselijke slachtoffers.

PortofoonWEB.nl heeft een 
groot assortiment marifoons en apparatuur geschikt voor elk schip en gecertificeerd voor het SOLAS systeem. Ook staat ons team altijd klaar voor deskundig advies afgestemd op uw wensen.



Terug naar blog overzicht: