Voordelen portofoons
Algemeen

Voordelen portofoons

Veel situaties vragen om een portofoon i.p.v. een telefoon.

Voordelen van een portofoon
Voor al het mobiele verkeer gebruiken we tegenwoordig onze mobiele telefoon. In het geval van calamiteiten is het echter beter om een portofoon te gebruiken. Het voordeel van een portofoon is dat je verschillende personen tegelijk kunt bereiken. Bovendien heeft het en hoge duurzaamheid en betrouwbaarheid. Omdat een portofoon in tegenstelling tot een mobiele telefoon maar één functie heeft, kan er een veel betere kwaliteit worden gegarandeerd. Met één druk op de knop sta je snel in verbinding met de personen die een portofoon bij zich dragen. Daarnaast ben je niet afhankelijk van een telecom provider.

Walkie talkie of portofoons
Is een portofoon net een walkie talkie waar kinderen ook veel mee spelen? Ze lijken misschien op elkaar maar er is wel degelijk verschil. Een walkie talkie heeft een veel beperkter zendvermogen dan een portofoon. Leuk voor in en rondom huis, maar niet uiterst betrouwbaar. De portofoon heeft wel een groot bereik en is daarom een veel ingezet middel bij evenementen, magazijnen, beveiliging en bedrijfshulpverlening. Je hebt portofoons in twee klassen, vergunning vrije portofoons en vergunning portofoons. Vergunning vrije portofoons hebben een iets beperkter bereik ten opzichte van een vergunning portofoon. Een vergunning kan aangevraagd worden door bedrijven bij Agentschap Telecom. Bij aanschaf van vergunning portofoons bij PortofoonWEB zullen wij u volledig begeleiden in de aanvraag procedure.

Analoog of digitaal
De analoge portofoon wordt al jarenlang als communicatiemiddel gebruikt. Het voordeel van analoog tegenover digitaal is de prijs. Analoog is goedkoper en is makkelijk aan te sluiten en daarmee snel in gebruik. Een nadeel is dat de kwaliteit minder wordt als de afstand toeneemt en de gesprekken zijn relatief makkelijk af te luisteren. Bij een digitale portofoon is dit niet mogelijk en dus veiliger. Verder is het mogelijk om tekstberichten te versturen en is het mogelijk een koppeling te maken met Voice Over Ip (VOIP), en dispatch centers. Voor de veiligheid hebben ze de optie voor GPS- plaatsbepaling en encryptie voor het versleutelen van de spraak berichten. 

VHF of UHF
De beste frequentie voor een portofoon is UHF omdat dit een hogere frequentie is. Voordelen van een hogere frequentie zijn de relatief korte antennes en UHF signalen presteren beter in stedelijk gebied. UHF signalen zijn korter en gaan daarom makkelijke door gebouwen, smalle gangen, liften, deur openingen, en vele andere objecten Het signaal is sterker en in gebouwen presteert deze frequentie over het algemeen beter. VHF presteer vaak beter in een open gebied zonder veel obstakels en draagt dan ook verder dan UHF.  

Capaciteit van de accu
Belangrijk bij de aanschaf van een portofoon is de accuduur. Hoe hoger de accucapaciteit hoe langer je de portofoon onder het werk kunt gebruiken. Voor incidenteel gebruik is dit minder van belang. Het is wel belangrijk om de accu zo nu en dan volledig te ontladen en opladen.

Accessoires
Voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik zijn er accessoires voor de portofoon. Denk aan oortjes of een headset maar ook handmicrofoons en spare parts. Voor het opbergen kun je kiezen voor een draagtas, holster of koffer.

Welk merk portofoon
Er zijn verschillende merken portofoons in verschillende prijscategorieën. Om te bepalen welke voor jou het beste is, kun je de recensies lezen voor gebruikservaringen. Bepaal voor jezelf welke functies je belangrijk vindt en wat je budget is. Een duurdere portofoon belooft vaak een beter kwaliteit dan een goedkopere. Aan de hand van ervaringen kun je portofoons met elkaar vergelijken. Voor specifieke vragen kunt u ons ook altijd contacten per email of telefoon. 

Terug naar blog overzicht:

Meer nieuws? Of je nou verder of terug wil lezen, wij weten de weg.