Wat is een portofoon oortje
Algemeen

Wat is een portofoon oortje

wat zijn de mogelijkheden en modellen

De naam zegt het eigenlijk al. Een portofoon oortje, oftewel een oortje voor bij je portofoon. Verkrijgbaar in vele soort, modellen en maten. Hieronder zullen we de belangrijkste varianten kort toelichten.

Beveiligingsoortje

Het beveiligingsoortje, ook wel bekend als security oordopje, is het welbekende oortje met het doorzichtige krulsnoertje. We hebben het hier over een in ear oortje. Grote voordeel van een in-ear oortje is dat deze vaak goed te gebruiken is in luidruchtige omgevingen. Je ziet deze dan ook vaak bij beveiligers, uitsmijters, maar ook bij de politie. Een voorbeeld van een beveiligingsoortje:


D-shape oortje

De tweede vorm die we uitlichten is het D-shape oortje. Dit oortje heeft een schelp in de vorm van de letter “D”. We hebben het hier over een on ear variant. Oftwel, het oortje komt over de oorschelp heen. Voordeel is dat naast het geluid uit het oortje ook het omgevingsgeluid nog kan worden gehoord. Je ziet deze vorm veel voorkomen in omgevingen waar ook klanten zijn, zoals winkels, restaurants, horeca of hotels. Een voorbeeld van een D-shape oortje:


G-shape oortje

Ook de G-shape is een veel gebruikt oortje. Net als de D-shape variant hebben we het hier ook over een on-ear variant. Deze variant gaat achter je oor langs en wordt dan voor de oorschelp “gehangen.” Deze variant is een beetje een middenweg tussen het beveiligingsoortje en de d-shape. Een voorbeeld van een G-shape oortje:

Bluetooth oortje

In opkomst is ook steeds meer het bluetooth oortje. Dit oortje heeft als grote voordeel dat je geen last meer hebt van de draadjes aan een headset. Nadeel is wel dat bluetooth nog altijd niet stabiel genoeg is om een gegarandeerde connectie op gang te brengen. Een voorbeeld van een Bluetooth oorje:

Keelmicrofoon oortje

Op zoek naar een oortje voor in een omgeving met redelijk veel omgevingsgeluid. Het oortje met een nekset biedt dan de oplossing. De microfoon zit verwerkt in de nekset en zorgt ervoor dat omgevingsgeluid veel minder invloed heeft op de verstaanbaarheid in het oortje. Een voorbeeld van een keelmicrofoon oortje:


Oortje voor op de motor

Een oortje wat echt anders is dan de andere oortjes is de variant voor in de motorhelm. De eerder genoemde oortjes zullen niet comfortabel zitten onder een helm. Hiervoor zijn dan ook speciale inbouw oortjes ontwikkeld. Speciaal voor de open helm of de dichte helm. Hieronder een voorbeeld van een motor helm oortje:


Dit waren de meest gebruikte vormen van oortjes. Naast deze oortjes hebben we ook nog de headsets. Hiervan zijn ook een aantal verschillende varianten te noemen. Hieronder zullen we ook deze kort toelichten.

Hoofdband headset met boommicrofoon

In sommige situaties kan het handig zijn om in plaats van een oortje een headset te dragen. Veel gebruikt is de hoofdband headset met microfoon. Via een druk op de microfoon op de headset kan de portofoon bedient worden. De hoofdband headset met boommicrofoon heeft één oor wat bedekt is met een oorkap en één oor wat vrij is. Op deze manier is communicatie met de buitenwereld en via de headset mogelijk. Een voorbeeld van een hoofdband headset:


Koptelefoon headset

Vooral in luidruchtige omgevingen is het vaak lastig om te communiceren. Het gebruik van een koptelefoon headset biedt hier dan ook een perfecte oplossing. Beide oren zijn bedekt met een oorkap waardoor communicatie via de portofoon mogelijk is. Een voorbeeld van een koptelefoon headset:


Noise cancelling koptelefoon headset

De noise cancelling headset is een gehoorbeschermende headset. Dit soort headsets is verkrijgbaar in een standaard variant. Maar ook in een variant die voldoet aan een gegarandeerde dempingswaarde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de headset van het wel bekende 3M Peltor. Een voorbeeld van een noise cancelling koptelefoon headset:



Welk oortje of headset is voor mij geschikt.

Welke variant je nodig bent? Dat hangt natuurlijk van je eigen wensenlijst af. In principe is er voor iedereen een geschikt oortje of headset. Let bij het uitzoeken op wat voor jouw omgeving het beste is. En vergeet ook niet om goed te kijken welke aansluiting je nodig bent bij jouw portofoon. Hier is veel variatie in. Twijfel je hierover? Neem dan contact op, mogelijk hebben wij de oplossing voor jouw vraag.

Terug naar blog overzicht:

circle-arrow-left Terug naar overzicht