Marifoon Portofoonweb
Algemeen

Wat is het bereik van een marifoon?

Communiceren op het water

Werk je op het water, dan is het belangrijk goed contact te houden met je collega’s op het vasteland. Om bepaalde werkzaamheden uit te kunnen voeren en de handelingen op elkaar af te stemmen, maar ook in urgente situaties wanneer snelle actie vereist is. De marifoon is een communicatiemiddel waarvan de meeste schepen vaak een exemplaar aan boord hebben. Op grote rivieren of midden op zee wil je er immers niet alleen voor staan als een noodsituatie zich aandient. Maar ook voor kleinere zaken is de marifoon een noodzakelijk hulpmiddel bij jou aan boord.

Hoe ver kun je nu het water op zonder het contact met je collega’s te verliezen? En mag je op elke schip zomaar een marifoon gebruiken? In deze blog gaan we verder in op diverse aandachtspunten rondom de marifoon waar je rekening mee moet houden.

Soorten marifoons

Globaal genomen kan de marifoon onderverdeeld worden in twee categorieën. De handmarifoon wordt veel gebruikt in de pleziervaart waar vaak weinig ruimte is om een groot apparatuur te installeren. De handmarifoon is in dat geval handig om te gebruiken, je blijft immers optimaal bereikbaar.

Grotere schepen hebben vaak een vaste marifoon aan boord. In de meeste gevallen is het verstandig en vooral handig om van een effectief communicatiemiddel als de marifoon gebruik te maken.

Certificaten voor de marifoon

Om van de marifoon gebruik te kunnen maken heb je een basiscertificaat nodig. Om dit certificaat te behalen moet je een registratie doen. Er zijn een aantal stappen te nemen voordat je het certificaat behaalt, namelijk:

  1. Onderzoeken welk certificaat je in jouw geval nodig hebt
  2. Cursus volgen
  3. Examen doen en halen
  4. Aanvraag doen voor het certificaat
  5. Registreren bij Agentschap Telecom
  6. Marifoon aanmelden en programmeren

Heb je het basiscertificaat behaald, dan mag je vaste en handmarifoons gebruiken. Maar niet elke marifoon mag je bedienen. Daarvoor heb je aanvullende certificaten nodig die je in staat stellen extra handelingen uit te voeren, namelijk een Marcom-B of een SRC-certificaat. Meer hierover lees je hier.

Beter bereik met de marifoon

Het bereik naar het vasteland wil je optimaal versterken. Om dat te doen heb je een marifoonantenne nodig. Deze antenne versterkt het communicatiesignaal en voorkomt dat er ruis op de lijn zit. Om het signaal te versterken is het niet alleen belangrijk het type antenne te bepalen. Ook de plaatsing ervan is essentieel. De hoogte waarop je de antenne plaatst heeft effect op de signaalsterkte, evenals de plaatsing tussen andere geleidende materialen. Die kunnen erg in de weg zitten en vervolgens het signaal verstoren. Plaats de marifoonantenne dusdanig dat je het bereik kan vergroten zonder dat andere obstakels voor reflectie van het signaal zorgen.

Communicatie op het vasteland?

Ook op het vasteland kan je regelmatig in situaties komen waarbij korte lijntjes met collega’s van groot belang zijn. Bijvoorbeeld in een noodsituatie, maar ook als je bepaalde zaken helder op elkaar wilt afstemmen. In dat geval communiceer je met elkaar via portofoons. Met een druk op de knop weet je je collega te bereiken en kan je jouw boodschap doorgeven. Dankzij een sterk signaal en een groot bereik kunnen jij en je collega’s elkaar te allen tijde op de hoogte stellen over bepaalde werkzaamheden. In tegenstelling tot telefonisch contact hoef je niet af te wachten of de ander je oproep beantwoordt. Afhankelijk van de onderlinge afspraken met betrekking tot communicatie kan degene aan de andere kant van de lijn meteen reageren nadat hij je boodschap heeft gehoord.

Portofoons en marifoons van PortofoonWEB

Communiceren met collega’s op het vasteland of op het water gebeurt het meest optimaal met het apparatuur van PortofoonWEB. Met de marifoons, antennes en aanvullende accessoires zorg je ervoor dat je aan boord altijd bereikbaar bent en indien nodig meteen een heldere boodschap uitzendt. We vertegenwoordigen de beste merken in ons assortiment, waardoor je kan rekenen op betrouwbare en geruisloze communicatie met je collega’s of andere schepen.

Wil je meer weten over onze marifoons en wat je nodig hebt om dit communicatiemiddel te kunnen gebruiken? Of zoek je een effectief communicatiemiddel dat je in de bouw, beveiliging of evenementenbranche kan inzetten? Bekijk dan onze hoogwaardige portofoons die je in staat stellen om snel en gemakkelijk met collega’s te communiceren. We helpen je graag met deskundig advies over onze producten, zodat je gericht kunt zoeken naar een uitvoering die het best bij jouw behoeften past. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.