Welke marifoon heeft u nodig?
Algemeen

Welke marifoon heeft u nodig?

Wanneer u vaak op het water te vinden bent is een marifoon onmisbaar.

Wanneer u regelmatig op het water te vinden bent is een marifoon onmisbaar aan boord van uw boot. Met een marifoon maakt u de kans op ongelukken kleiner, door te communiceren met de sluismeester, de havenmeester, of andere schippers op het waters. Zo kunt u ruim van tevoren aangeven welke kant u op vaart, dat u aan wilt meren, enzovoorts. Het gebruik van een marifoon is niet verplicht voor mensen die varen in een pleziervaartuig met een maximale lengte van 20 meter. Mocht u ook in België willen varen, dan is het belangrijk om te weten dat u hier verplicht bent een marifoon bij u te hebben als uw plezierjacht een lengte van meer dan 7 meter heeft. Heeft u een boot met een radar aan boord? In dat geval is het gebruik van een marifoon altijd verplicht.

Houd er rekening mee dat een marifoon niet vervangen kan worden door een mobiele telefoon. Op het water heeft u namelijk lang niet altijd bereik, waardoor u in geval van nood geen hulp in kunt schakelen met een mobiele telefoon. Door gebruik te maken van een marifoon bent u wel verzekerd van een goed bereik.

Verplichte registratie en certificaat
Om gebruik te mogen maken van een 
marifoon aan boord van uw plezierjacht, dient in ieder geval iemand aan boord in het bezit te zijn van het juiste certificaat. Met een basiscertificaat marifonie mag u zowel een vaste, als een mobiele marifoon bedienen. In het geval van een combinatiemarifoon uit de DSC klasse D heeft u een Marcom-B certificaat of een SRC-certificaat (Short Range Certificate) nodig. Heeft u nog geen certificaat? In dat geval kunt u het beste voor een SCR-certificaat kiezen, omdat deze goedkoper is dan een Marcom-B certificaat. Met een Marcom-A certificaat mag u wereldwijd communiceren via uw marifoon.

Na de aanschaf van een marifoon dient u deze te laten registreren als u gebruik maakt van maritieme frequenties. Het Agentschap Telecom biedt deze mogelijkheid, wat een paar tientjes kost. Van uw inschrijving ontvangt u een bewijs die u in het geval van een controle moet kunnen tonen. Mocht u dit niet kunnen, dan krijgt u mogelijk een hoge boete.

Verschil tussen hoog en laag zendvermogen
Bij veel marifoons is het mogelijk om het zendvermogen naar eigen inzicht in te stellen. U heeft hierbij de keuze tussen een hoog- en laagzendvermogen, waarbij het zendvermogen op respectievelijk 25 en 1 Watt zit. Voor het gebruik van deze marifoon in de Nederlandse binnenwateren dient u de marifoon op een laag zendvermogen in te stellen. Zou u het zendvermogen op hoog zetten, dan is de kans op storingen groot. Een instapmodel marifoon is vaak voldoende voor een schipper met een klein schip, maar groter dan een plezierjacht. Op deze boten heeft u vaak een beperkte ruimte voor de installatie van de marifoon. Daarbij is het zonde om veel meer te betalen dan hoogstnoodzakelijk is.

In ons assortiment vindt u uiteenlopende modellen van de marifoons van verschillende producenten.

Terug naar blog overzicht:

circle-arrow-left Terug naar overzicht