Portofoons

Een portofoon, ook wel walkietalkie genoemd, is een draagbaar zend-ontvangtoestel voor communicatie tussen meerdere personen. De benaming portofoon wordt voornamelijk gebruikt bij professionele gebruikers zoals hulpdiensten. De benaming walkietalkie wordt meestal gebruikt bij apparaten voor recreatief gebruik zoals speelgoed. Deze benaming is ontstaan doordat men, in tegenstelling tot bij een vaste telefoon, tijdens het gesprek (talk) kan lopen (walk). PortofoonWEB gebruikt alleen de benaming Portofoon, en voor elke toepassing zowel recreatief als professioneel gebruik hebben wij de juiste oplossingen.

Werking van een Portofoon
De draagbare walkie-talkie communiceert via een radiofrequentie, waardoor je geen nummers hoeft te draaien, maar direct - en gratis - contact hebt met de andere portofoongebruikers die op dat moment van hetzelfde kanaal gebruik maken. Portofoons werken geheel op zichzelf, wat ook direct een van de grote voordelen is. Zo is de portofoon een uitkomst in noodgevallen of situaties waarbij geen andere communicatievoorzieningen voorhanden zijn. Daarnaast is de technologie betaalbaar. Je hebt een groot bereik en volop mogelijkheden tegen relatief lage kosten. Een goede portofoon werkt altijd en overal. De enige eis is dat de accu goed is opgeladen. Een portofoon is over het algemeen zeer eenvoudig in gebruik te nemen. 

Recreatief Gebruik:
Portofoons die verkocht worden voor recreatief gebruik maken meestal gebruik van de 446 MHz band omdat voor die band (PMR) geen zendvergunning vereist is.Het bereik van een walkietalkie varieert van enkele tientallen meters tot soms wel 50 kilometer. Walkietalkies in semiprofessionele vorm worden bijvoorbeeld gebruikt door motorrijd instructeurs om hun leerlingen instructies te geven via een oortje. U kan het zo gek niet bedenken of de Portofoon heeft wel een nuttige toepassing. In tegenstelling tot een telefoon bent u niet afhankelijk van een Telecom Provider en heeft u ook geen gesprek kosten.

Professioneel gebruik:
De walkietalkie was oorspronkelijk ontwikkeld voor militaire doeleinden, tegenwoordig gebruikt men in het leger en bij professionele hulpdiensten portofoons omdat die in de praktijk betrouwbaarder zijn dan walkietalkies. Op deze portofoons kunnen indien gewenst ook een spreeksleutel en oortje worden aangesloten. Je kan het zo gek niet bedenken of de Portofoon heeft wel een toepassing. In tegenstelling tot een telefoon bent u niet afhankelijk van een Telecom Provider en heeft u ook geen gesprek kosten. Portofoons worden onder meer gebruikt door politiebrandweerbeveiligers en de Nederlandse Spoorwegen, ook op bouwplaatsen, fabrieken en dergelijke werkt men er veel mee.. Tegenwoordig zijn ook draagbare Marifoons toegestaan, dus in de vorm van een portofoon.

De portofoon is verre van ouderwets.
Al tientallen jaren is de portofoon in de Professionele wereld en Semiprofessioneel een dagelijks gemeengoed. Maar wij van PortofoonWEB merken dat de afgelopen jaren de recreatieve gebruiker (consument) de portofoon opnieuw aan het ontdekken is.  In de periode dat mobiele telefoons voor iedereen betaalbaar werden was men van mening altijd een betrouwbaar communicatie middel te hebben. Echter zijn er oneindig veel situaties te bedenken waarbij telefoon verkeer niet of nauwelijks mogelijk is. Ook is het met een mobiele telefoon niet mogelijk om veel mensen tegelijk te bereiken. De portofoon is bijvoorbeeld ook populair onder wintersporters. Skiërs die contact willen houden op de piste, gebruiken hiervoor steeds vaker een portofoon, aangezien mobiel bellen met hoge belkosten een onaantrekkelijk alternatief is. Ook bij motorrijders, sporters, paardrijders en toneelvoorstellingen is de portofoon een veelgebruikt apparaat. De mogelijkheden en doeleinden groeien met de dag! Portofoons zijn qua technische mogelijkheden met sprongen vooruitgegaan. De huidige portofoons zijn compact en uitgerust met diverse technische voorzieningen zoals een squelch, die gekraak en gepiep voorkomt, een PTT (push to talk) en (VOX) functie. Verder zijn er bij de meeste portofoons hoofdtelefoons, oortjes, handmicrofoons en andere accessoires verkrijgbaar.

Het Bereik van een portofoon.
De afstanden die tussen 2 of meerder Portofoons gehaald kunnen worden zijn sterk afhankelijk van de omgeving en de gebruikte materialen. Elke obstakel dat zich bevind tussen zender en ontvanger heeft invloed op het bereik, denk daarbij aan. Bomen, huizen, flats, beton, ijzer, bergen, regen, glas, etc. Gemiddeld heeft een portofoon een bereik tot aan de horizon, mits daar geen genoemde obstakels tussen liggen. Wilt u het bereik gaan vergroten dan moet u denken aan een betere of hogere antenne, op deze manier verlegt u de horizon. Ook verkopen wij Repeaters (Extenders). Deze kunnen op een hoger of centrale locatie worden geplaatst waar via al het communicatie verkeer gaat lopen. Daarnaast is het uitgestraalde vermogen van een portofoon ook van belang. Een portofoon met 0,5 watt zendvermogen of 5 watt zendvermogen maakt een verschil. Neem gerust contact met ons op voor een goed en duidelijk advies specifiek voor u situatie.