Het nieuwe SOLAS verdrag
Algemeen

Het nieuwe SOLAS verdrag

Lees hier meer over het Solas verdrag en de nieuwste regelgeving

Twee jaar na het meest bekende scheepvaart ongeluk ter wereld, het zinken van de Titanic (1912) werd in 1914 het SOLAS (Safety Of Life At Sea) verdrag getekend door 14 landen. Met het verdrag spraken de landen af dat ieder schip wat ter zee ging moest voldoen aan een aantal eisen voordat deze mocht varen. Eén van de belangrijkste afspraken was het afspreken van een vaste noodfrequentie waar altijd een radiowacht bij aanwezig is. Voor het SOLAS verdrag was dit niet verplicht en hadden sommige schepen zelfs niet eens de benodigde communicatie apparatuur aan boord. Ook waren er vaak te weinig reddingssloepen en vesten aan boord waardoor vele mensen (vaak uit lagere klasse) een schipbreuk niet overleefden.

De nieuwe Solas regelgeving
Het SOLAS verdrag is door al die jaren heen aangepast, verbeterd en geoptimaliseerd. Tegenwoordig hebben meer dan 170 lidstaten het verdrag ondertekend en wordt er door de IMO (Internationale Maritieme Organisatie) toezicht gehouden op het naleven van deze afspraken. Sinds 1 juli 2016 is de regelgeving opnieuw aangescherpt en moeten zeegaande schepen die gebouwd zijn na 1 juli 2014 tenmin
ste 2 fail-safe en explosiebestendige portofoons aan boord hebben (voor 1 juli 2018). Intrinsically Safe Radios For Firefighters – SOLAS 2012 MSC.338(91) Regulation II-2/10.10.4 IMO Regulation. 
Ook moeten schepen die in de EU geregistreerd staan portofoons met een ATEX certificaat aan boord hebben. Portofoons die voorzien zijn van het ATEX certificaat worden gebruikt in explosiegevaarlijke ruimtes en kunnen niet zorgen voor een ontsteking in deze gevaarlijke ruimtes.

Voldoe aan SOLAS met PortofoonWEB 
PortofoonWEB beschikt over een ruim assortiment ATEX portofoons (DMR & analoog) en andere communicatieapparatuur die voldoen aan de laatste wet- en regelgevingen voor de scheepvaart. Daarbij hebben wij een groot assortiment geschikte accessoires die een handige aanvulling kunnen zijn op uw apparatuur. Bekijk ons ruime assortiment en maak uw keuze. Wanneer u vragen heeft of wilt weten wanneer u voldoet aan de nieuwe regels kunt u ook altijd contact met ons opnemen.

Terug naar blog overzicht: