Digitaal is de standaard

Digitaal is de standaard

Digitaal is de nieuwe standaard

De analoge portofoon is jarenlang de standaard geweest voor tweezijdige communicatie. In bedrijven en met name door hulpdiensten wordt er veelvuldig van deze communicatievorm gebruik gemaakt. Nu is er een nieuwe vorm op de markt gekomen met nog meer gemakken dan analoge radio namelijk Digitale Mobiele Radio (DMR).

Digitaal versus analoog
DMR is een open digitale mobiele radio ontwikkelt door de European Telecommunications Standards Institute (ETSI) en dient ter vervanging en verfijning van zowel het analoge als digitale radioverkeer. Dit voor gebruik door professionals maar ook privégebruik is mogelijk omdat er verschillende uitvoeringen zijn. In 2005 kreeg DMR de officiële goedkeuring voor de markt. De makers en gebruikers van radio systemen vonder dat de portofoon gemoderniseerd moest worden. Nu was het nog zo dat bij analoog gebruik verschillende gebruikers een netwerk van verschillende frequenties delen. Dit draagt niet bij aan de privacy van de gebruiker en dat is in het geval van hulpdiensten wel erg belangrijk.

Digitaal biedt meer opties
Andere voordelen van deze digitale portofoon zijn de goede geluidskwaliteit voor de beste verstaanbaarheid. Achtergrondgeluid is zo goed als uitgebannen en het bereik blijft ook op grote afstanden goed. De verbinding is tevens beveiligd tegen afluisteren. De radio’s hebben een langere accuduur tegenover de analoge vorm.

Voor het gebruik van DMR wordt er onderscheid gemaakt in drie groepen.
1: Privé gebruik
Voor persoonlijk en recreatieve gebruikers. Hier is gelet op de lage kosten maar wel efficiënte communicatie in een beperkt bereik.
2: Professionele gebruikers en mobiele werkkrachten
Denk aan bouwprojecten waarbij medewerkers op afstand met elkaar moeten kunnen communiceren. Ook als het nodig is in verschillende gebieden in een groter regio. Met licentie voor privé gebruik.
3: Hulpdiensten
Bij deze groep is snel en betrouwbare communicatie in een groot gebied belangrijk. Verschillende hulpdiensten dienen met elkaar te kunnen communiceren en dat op een veilige frequentie die niet afgeluisterd kan worden. 

DMR Collectie
Uiteraard hebben wij een uitgebreide collectie DMR portofoons in onze collectie. Variërend van een merk als Baofeng tot de high end toestellen van Motorola of Kenwood.

Terug naar blog overzicht: 

← Vorige Volgende →