Handsfree Portofoon gebruik in verkeer verplicht
Algemeen

Handsfree Portofoon gebruik in verkeer verplicht

Vanaf 1 juli 2019 strafbaar. Ook voor instructeurs

Aanpassingen regelgeving portofoongebruik in het verkeer
Het is een hot item op dit moment. Vanaf 1 juli 2019 mag je als bestuurder geen enkel mobiel elektronisch apparaat meer vasthouden, dit door het herzien van wetsartikel 61a. Er is duidelijk gekozen voor de term “mobiel elektronisch apparaat.” Tot voor kort kon je bijna zeggen dat alleen het gebruik van de mobiele telefoon strafbaar was. Met de term “mobiel elektronisch apparaat is een veel grotere groep als verboden aangemerkt.

Bij de particuliere bestuurders maar vooral bij bestuurders uit verschillende beroepsgroepen roept bovenstaand besluit veel vragen op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de transport sector, beveiliging we zijn dan ook op zoek gegaan naar wat dit besluit inhoudt. Na onderzoek blijkt dat er nog wel een aantal mooie openingen zijn om de portofoon toch te blijven gebruiken als bestuurder. Het HBJZ (Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische zaken, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) heeft zich uitgesproken over deze kwestie. 

Hoe kun je een portofoon boetevrij gebruiken in het verkeer?
De portofoon op zich is nog zeker boetevrij te gebruiken als bestuurder. Het enige punt is dat je deze niet in de hand mag houden tijdens het rijden. Wat wel mag is natuurlijk nog steeds het gebruiken van een oortje, zeer makkelijk in de variant met een boom microfoon. Ook goed bruikbaar in dit geval is een bluetooth headset. Hiermee los je ook direct het probleem van loshangende snoertjes op. Een andere optie is het gebruik van de portofoon in combinatie met een speaker microfoon. De speaker microfoon, ook wel spreek sleutel genoemd, wordt gezien als een elektromechanisch apparaat. Het gebruik hiervan is ook na 1 juli 2019 nog steeds wettelijk toegestaan.

Zorg voor veilig gebruik
Een en al is natuurlijk veranderd voor de veiligheid van jou als bestuurder en je mede weggebruikers. Het gebruik van de portofoon in combinatie met de genoemde accessoires is dan wel toegestaan. Je bent en blijft natuurlijk altijd zelf verantwoordelijk voor de veiligheid op de weg. Net als bij het gebruik van veel andere zaken in het verkeer, mag ook portofoon gebruik met accessoires, niet tot gevaarlijke situaties leiden. Op basis van artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet kan alsnog een strafbaar feit gepleegd worden waarvoor een sanctie kan worden opgelegd. Dus zorg voor jou en je medeweggebruiker voor een veilig gebruik van je portofoon.

Terug naar blog overzicht: