Het verschil tussen iVOX en VOX
Algemeen

Het verschil tussen iVOX en VOX

Handsfree communiceren

De Vox functie is voor veel mensen reeds een bekende functie. Wat iVOX is dat is vaak wat minder bekend. Hieronder zullen we het verschil tussen beide functies uitleggen.

VOX functie

Een portofoon is ontwikkeld om met een druk op de PTT (push to talk) knop met een andere portofoon te kunnen spreken. Met de VOX functie is het mogelijk om via een oortje of een headset zonder een druk op de knop met de overkant te kunnen communiceren. We noemen dit ook wel een spraakgestuurde functie. Op deze manier is het mogelijk om de handen vrij te houden tijdens het communiceren.

iVOX functie

Het grote verschil tussen iVOX en VOX zit in het feit dat bij iVOX een oortje of headset niet nodig is. Je kunt dus zonder extra accessoires de spraak gestuurde functie gebruiken.

Voor- en nadelen van handsfree communiceren

Het handsfree communiceren kan een groot voordeel zijn. Vooral bij activiteiten waarbij het onmogelijk of soms zelfs gevaarlijk is om niet beide handen vrij te hebben.

Echter kan het grote voordeel ook een groot nadeel zijn. Ieder woord wat je zegt komt bij de andere partij uit. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de portofoon reageert op omgevingsgeluid, iets wat vooral voor de ontvangende partij niet altijd even fijn is.

Bedenk dus altijd vooraf welke vorm voor jou de beste optie is.

VOX of iVOX inschakelen

Bij veel portofoons of walkie talkies is het mogelijk om de VOX of iVOX aan te zetten. Soms via het display van het toestel, maar vaak moet dit geprogrammeerd worden. Dit verschilt per toestel. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Populaire portofoons met VOX

Een populaire vergunning vrije portofoon met de VOX functie is de Motorola T92. Vaak gekozen in combinatie met een boommicrofoon. Door deze microfoon te gebruiken kun je de gevoeligheid van de VOX functie op laag zetten zodat er zo weinig mogelijk omgevingsgeluid mee wordt gepakt.

Een populaire vergunning portofoon met VOX is de Baofeng BF-A58. Bij deze krachtige 5 Watt portofoon kan de VOX functie een handige toevoeging zijn.

Populaire portofoons met iVOX

Bij de portofoons met iVOX kennen we een tweetal populaire modellen.
- De Motorola T72, een set van 2 walkie talkies waarbij het mogelijk is om de iVOX functie te gebruiken.
- De Motorola XT185, een set van 2 walkie talkies compleet met een tweetal oortjes. Ook op dit toestel is het mogelijk om de iVOX functie te gebruiken.

circle-arrow-left Terug naar overzicht