Oortjes, onmisbaar in horeca en retail
Algemeen

Oortjes, onmisbaar in horeca en retail

Welke ben ik nodig in horeca of retail?

Je kunt bijna geen winkel of horecagelegenheid binnengaan of je ziet ze wel, de “oortjes.” Elke kassière of bediende heeft er wel een in of bij het oor. Wat veel mensen niet weten dat deze oortjes in verbinding staan met een portofoon. Op deze manier is het “schreeuwen” naar elkaar, of het storende gebruik van een intercom verleden tijd.

Portofoons zijn dus een veel gebruikte vorm van communicatie op afstand met collega’s. Er zijn veel situaties die vragen om directe communicatie. Denk maar een vraag van een klant of een hulpvraag als collega’s onderling. Maar ook in noodsituaties is een portofoon bijna onmisbaar. Het verhoogt de veiligheid van klant en collega. 

Soorten portofoons
Kort samengevat, voor ieder bedrijf in de retail en horeca is een goed portofoon systeem eigenlijk onmisbaar. En hoe weet ik nu welke ik nodig ben. Met een kleine selectie kom je al een heel eind:

- Vergunningsvrij: 
De meest gebruikte portofoons binnen retail en horeca zijn vergunningsvrij. We hebben het hier over zogenoemde PMR portofoons. Deze portofoons hebben een maximaal zendvermogen van 0,5 watt. Mocht dit niet voldoende zijn dan kan er nog worden gekeken naar vergunningsportofoons. Voor het gebruik hiervan is een aanvraag voor een vergunning bij agentschap telecom verreist. 

- Formaat: 
Vaak heb je de handen al vol met al je werk. Letterlijk en figuurlijk. Een grote portofoon erbij is dan vaak niet handig. Een mooie kleine portofoon met een headset is dan natuurlijk ideaal. PortofoonWEB heeft een aantal van deze modellen in haar collectie, klik 
hier om deze te bekijken. 

- Bereik: 
Het bereik van een portofoon is lastig om vooraf exact aan te geven. Dit is afhankelijk van veel verschillende factoren. De omgeving, het pand, wat er aanwezig is in het pand, en ga zo maar door. Vaak is een 
vergunningsvrije portofoon al afdoende. 

- Gebruik zonder oortje: 
Mocht je er toch voor willen kiezen om geen oortje te gebruiken maar de portofoon in de hand te nemen, dit kan natuurlijk. De meeste modellen is dit prima mogelijk. Via de PTT (push to talk) button kan er direct worden gecommuniceerd. 

- Prijs: 
portofoons zijn er in veel verschillende prijzen. Zonder u de duurste portofoon direct aan te bevelen willen wij toch proberen om aan te geven dat goedkoop ook vaak duurkoop kan zijn. In horeca en retail wordt de portofoon relatief veel gebruikt. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van een portofoon. Veel gebruikte modellen zijn: 
Kenwood TK-3701D, Kenwood TK-3501, Kenwood TK-3601D en de Kenwood PKT-23E.

We hopen zo een klein beeld te hebben geschetst over de belangrijke zaken bij een portofoon voor in de horeca of retail. Vergeet u niet om ook de 
“oortjes” er bij te doen?

Terug naar blog overzicht: