Portofoons speciaal voor radiozendamateur
Algemeen

Portofoons speciaal voor radiozendamateur

Veel zendamateurs gebruiken een portofoon.

Onder een radiozendamateur, ook wel zendamateurs genoemd, verstaan we iemand die zich bezighoudt met het experimenteren op het gebied van het uitzenden en ontvangen van radio- en televisiesignalen. Om als radiozendamateur te mogen experimenteren dient u over een zendvergunning te beschikken. Voordat u deze zendvergunning toegewezen krijgt zult u een officieel examen af moeten leggen, waarbij u een groot aantal vragen beantwoordt over de radio-elektronica en bijbehorende regelgeving. Er zijn meerdere niveaus te behalen tijdens deze examens.

In ons assortiment bieden we verschillende 
portofoons voor radiozendamateurs aan, die hen helpen bij het ontvangen van deze signalen. Bekende merken die zich bezighouden met de productie van deze portofoons zijn Boafeng, Puxing, Wouxun, Zastone en Motorola. Veel van deze portofoons kunt u uit de doos halen en direct gebruiken.

Aantal actieve radiozendamateurs
Er zijn nog steeds een relatief groot aantal radiozendamateurs in Nederland en België. Van een deel van deze zendamateurs is bekend zij zich vrijwillig inzetten voor lokale en regionale overheden. Bij calamiteiten kunnen de zendamateurs helpen bij het opzetten van een verbinding. Zij behoren tezamen tot de Dutch Amateur Radio Emergency Service, wat vaak afgekort wordt tot DARES. België heeft een soortgelijke groep, onder de naam Belgian Emergency Amateur Radio Service (B-EARS).

Een radiozendamateur gebruikt bij zijn experimenten een ontvanger om het signaal uit de lucht op te kunnen vangen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten ontvangers, namelijk: HF-tranceivers, VHF-, UHF- en SHF-trancievers en de SHF- en EHF-transceivers. Portofoons vallen vaak onder deze tweede categorie met VHF-, UHF- en SHF-ontvangers. De verbindingen die door deze ontvangers kunnen worden ontvangen worden ook wel zichtverbindingen genoemd, omdat de twee antennes elkaar kunnen zien. De meest gebruikelijke golflengtes voor deze portofoons zijn 6, 2, 0,7 en 0,23 meter.

Portofoon voor radiozendamateur
Bij de aanschaf van een 
portofoon voor een radiozendamateur dient u met verschillende aspecten rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan het bereik van een portofoon. Zeker wanneer u de portofoon in dichtbebouwde gebieden wilt kunnen gebruiken, is het belangrijk dat het bereik groot genoeg is. In deze gebieden kunnen de betonnen gebouwen een groot obstakel voor de portofoonverbindingen vormen.

Daarbij is het fijn om een stof- en spatwaterdichte portofoon te hebben, mocht u de portofoon ook tijdens een regenbui willen kunnen blijven gebruiken. Datzelfde geldt voor een stevige body, om er zeker van te zijn dat de portofoon stevig en comfortabel in uw hand ligt tijdens het gebruik ervan. Bij veel portofoons voor radiozendamateurs is het mogelijk om snel te wisselen tussen verschillende kanalen.

Groot assortiment portofoons
Portofoonweb.nl biedt u een groot aantal verschillende soorten portofoons voor radiozendamateurs. Door de betrouwbaarheid van de producenten van deze portofoons bent u verzekerd van een hoge kwaliteit. Zo kunt u jaren vooruit met uw nieuwe portofoon!

Terug naar blog overzicht: 

circle-arrow-left Terug naar overzicht