Portofoons op wintersport of voor andere buitenactiviteiten
Algemeen

Portofoons voor buitenactiviteiten

Hoe portofoons jouw avontuur buiten veiliger kunnen maken

Houd je ervan om de spanning op te zoeken en zoveel mogelijk buiten te zijn? Mountainbiken, met regelmaat op wintersport of een watersport uitoefenen, je haalt de kick uit extreme sporten en beweeglijke buitenactiviteiten.

Extreme sporten zijn riskant en dat betekent dat het belangrijk is dat je voldoende veiligheidsmaatregelen treft. Een van die maatregelen is het gebruik van een portofoon voor buiten.

Waarom portofoons voor buiten veilig zijn

Zoek je vaak de kick op tijdens buitenactiviteiten? Dan zul je ook geregeld geconfronteerd worden met ongevallen en andere risico’s. Hoe groot het risico ook is, jij laat je niet tegenhouden. In plaats daarvan zorg je voor extra maatregelen, waaronder het gebruik van een portofoon. Portofoons zijn een veilige communicatiemethode bij buitenactiviteiten. Ze maken direct contact tussen gebruikers mogelijk zonder afhankelijk te zijn van mobiele netwerken of internetverbindingen. Zelfs in gebieden waar geen mobiele dekking is, kun je dus nog steeds in contact blijven met andere leden van de groep. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als je je in een afgelegen gebied bevindt. In geval van nood moet je snel kunnen communiceren. Daarnaast is het ook minder waarschijnlijk dat een portofoon storingen ondervindt als je het vergelijkt met mobiele telefoons en internetverbindingen.

 

Bij het gebruik van portofoons is het wel belangrijk om te zorgen dat ze zijn afgestemd op de juiste frequentie en dat de batterijen of de accu voldoende opgeladen zijn voordat je op pad gaat. Daarnaast doe je er goed aan om het communiceren via de portofoon onder de knie te krijgen en voldoende te oefenen. Efficiëntie in de communicatie is vooral in risicovolle situaties erg belangrijk.

Situaties waarin de portofoon voor buiten handig en onmisbaar is

Portofoons voor buiten zijn voornamelijk te gebruiken om je eigen veiligheid te vergroten. Het is een communicatiemiddel waar je snel een boodschap mee kunt zenden en ontvangen. Dat kan in diverse situaties van belang zijn: 

  • Tijdens wandeltochten of kampeertrips kunnen portofoons heel nuttig zijn. Bevind je je in een afgelegen gebied waar je niet bekend bent met de omgeving, dan is het wel zo prettig dat je in contact kunt blijven met anderen. Als er iets gebeurt, helpt de portofoon met één druk op de knop om een ander te bereiken.
  • Voor groepen die samen op wintersport gaan, is een portofoon een nuttig communicatiemiddel. Raakt iemand tijdens het skiën of snowboarden gewond en heeft hij hulp nodig, dan kun je snel en makkelijk communiceren.
  • Doe je als groep aan outdoor activiteiten als vissen, kajakken, varen of raften? Zorg dan dat je een waterdichte portofoon in de aanslag hebt om zo nodig snel met anderen te kunnen communiceren.
  • Ook zijn portofoons onmisbaar bij evenementen. Of je nu voor je werk of in je vrije tijd achter de schermen van een evenement betrokken bent, de portofoon wordt je nieuwe beste vriend die helpt bij een efficiënte manier van communicatie en organisatie.

Ga uitgerust op pad tijdens je buitenactiviteit

Hoewel je je het liefst focust op de kick die je krijgt van bijvoorbeeld een extreme sport of lange hike, is het ook belangrijk dat je zorgt dat je veilig bent. En ben je er als groep op uit, dan houd je rekening met elkaars veiligheid. Door een portofoon te gebruiken, vergroot je elkaars veiligheid. Kijk dus bij je zoektocht naar een portofoon goed naar de uitvoering die je nodig hebt, zodat je die in jouw situatie optimaal kunt gebruiken.

circle-arrow-left Terug naar overzicht