Portofoons voor school
Algemeen

Portofoons voor school

Voor de veiligheid van de kinderen en je collega's.

Rond begin september zie je ze overal hangen. De doeken met “Wij gaan weer naar school.” Alle kinderen gaan weer onderweg om in een nieuw schooljaar veel nieuwe dingen te leren.

Al wanneer je het plein opkomt merk je dat het een drukte van jewelste is. Overal lopen, rennen, spelen, zitten kinderen. Enige vorm van organisatie zit er vaak niet. Met alle risico’s van dien. Een situatie waarin het gebruik van een portofoon zeer handig kan zijn. Om alles in goede banen te leiden, maar zeker ook voor de veiligheid van iedereen op of rond de school. We zullen hieronder een aantal situaties schetsen waarin de portofoon een uitermate handig hulpmiddel kan zijn.

Veiligheid rond de school.

Al bij de aankomst op school is de portofoon een handig hulpmiddel. Je wilt natuurlijk een zo veilig mogelijke omgeving creëren voor je leerlingen. Uit alle hoeken komen ze naar school toe. Vaak zonder ook maar op of om te kijken naar de overige weggebruikers. Hier begint natuurlijk al de taak van de school om de leerlingen veilig op school te krijgen. Om dit in goede banen te leiden is een goede communicatie onmisbaar. Communicatie tussen de pleinwacht, de persoon die helpt met oversteken of iemand in school. Je kunt dit een stuk eenvoudiger maken met een portofoon. Met een druk op de knop heb je contact gelegd en die gevaarlijke situatie gemaakt tot een gecontroleerde situatie. En dit is natuurlijk niet alleen het geval aan het begin van de schooldag. Aan het einde van deze dag herhaalt het zich bij het naar huis gaan van alle leerlingen.

Communicatie op het plein.

Het volgende echt grote hectische moment is de pauze. Iedereen rent en vliegt over het plein. Terwijl jij een kleuter de veter helpt vast te doen vliegen achter je rug twee rouwdouwers elkaar in de haren. Overal gebeurt iets. Samen met je collega pleinwacht probeer je alles zo goed als mogelijk in goede banen te leiden. Maar je weet je komt ogen, oren en handen tekort. Met het gebruik van een portofoon kun je veel van dit soort problemen al voorkomen. Je kunt goed overleggen waar je nodig bent. En natuurlijk waar je even niet bent. Je collega pleinwacht kan op dat moment alvast inspelen op het probleem wat daar dreigt te ontstaan. Dit zijn de grote problemen tijdens de pauze. Maar ook voor kleine dingen kan het makkelijk zijn. Wanneer jij met een van de leerlingen even naar binnen moet is je collega op de hoogte. Maar ook richting het eind van de pauze kan samen overlegd worden dat de spullen langzaam opgeruimd moeten worden. Dit scheelt een hoop gestress zo aan het eind van het speelkwartier.

Portofoons op school.

Ook tijdens de schooldag zelf kan de portofoon een handig gebruiksmiddel zijn. Je legt makkelijk contact met een collega elders in het gebouw. Je hoeft niet meer het hele gebouw door op zoek naar de conciërge. Met een druk op de knop heb je het contact gelegd en weet je wat je wilt weten.

Maar de allerbelangrijkste reden voor het gebruik van een portofoon komt nog. Een reden die volledig met de veiligheid van de leerlingen maar ook met de veiligheid van jou en je collega’s te maken heeft. Tijdens een calamiteit. De BHV van je school zal goed getraind zijn om te kunnen handelen in moeilijke situaties. Maar wat zouden ze het een stuk makkelijker hebben wanneer ze de beschikking over een portofoon hebben. De communicatie wordt een stuk makkelijker en de veiligheid van jou en de leerlingen een stuk groter.

Stel het jezelf eens voor. Blinde paniek bij een brand in de school. Of een kind wat met spoed een dokter nodig is. Situaties waarbij snel en gestructureerd handelen misschien wel levens kan redden. Situaties waar de communicatie optimaal moet zijn. En een portofoon niet kan en mag ontbreken. Voor de veiligheid van jou en je collega’s, maar zeker voor de kinderen.

Portofoons voor de veiligheid.

Met het bovenstaande hebben we gepoogd om goed aan te geven wat het belang van een portofoon kan zijn op school. Het verhoogt het gemak op school. Maar vooral verhoogt het de veiligheid. En dat zou in onze ogen voorop moeten staan. Wil je meer weten over de mogelijkheden hierin neem dan contact op. Dan kijken we samen wat voor jouw school de beste oplossing is.


Terug naar blog overzicht: