Wat is het bereik van een portofoon?
Algemeen

Wat is het bereik van een portofoon?

het bereik van een portofoon of walkie talkie

Het is de meest gehoorde vraag bij het begin van onze telefoon gesprekken. Wat is het bereik van een portofoon. Een logische vraag. Maar ook een vraag waar eigenlijk geen logisch antwoord te geven is. Er zijn veel factoren die dit bereik gaan bepalen.

Wat bepaalt het bereik?
In het kort zijn er drie belangrijke factoren die het bereik van een portofoon bepalen.
- Factor 1 is de omgeving waarin deze wordt gebruikt. Het bereik van een portofoon of walkie talkie zal op een grote open vlakte heel anders zijn dan in de grote stad met al haar bebouwing.
- Factor 2 is het aanwezig zijn van elektronische apparatuur in de omgeving van de portofoons. Tegenwoordig is er ontzettend veel apparatuur aanwezig in iedere omgeving. Dit kan een negatief effect hebben op het bereik van de portofoon. Dit geldt al helemaal als we bedenken dat de meeste apparatuur zo goedkoop mogelijk moet zijn. Dit heeft ook tot gevolg dat bij het productieproces weinig tot niet wordt gekeken naar de storende werking op andere apparatuur.
- Factor 3 is de portofoon zelf. Er zijn natuurlijk veel verschillende portofoons. Deze verschillen hebben natuurlijk ook een effect op het bereik. Het verschil tussen een portofoon met 0,5 Watt zendvermogen en een portofoon met 10 Watt zendvermogen werkt natuurlijk mee aan het bereik. Alleen is het bereik niet ineens 20x zover bij de 10 Watt variant. Maar op deze manier kan zeker een verschil gemaakt worden veel situaties tussen het wel of niet haalbaar zijn van de gewenste afstand.

Wat zegt de fabrikant over het bereik?
Op veel verpakkingen van walkie talkies zie je een groot bereik staan. Fabrikanten geven vaak aan dat hun portofoons 15 kilometer bereik hebben. Hier is vaak ook geen woord aan gelogen. Alleen is dit helaas alleen haalbaar onder de meest ideale situaties. Op open zee, vanaf een hoge berg in een verder vlakke omgeving. Kortgezegd, situaties die jij en ik in ons dagelijkse leven normaal gesproken niet tegenkomen.

Waarschijnlijk gebruik jij je portofoon thuis, op een bouwplaats, in een winkel, in het bos of in een gebouw. Maar in ieder geval in een omgeving welke veel effect heeft op het bereik van de portofoon. Situaties waarin vooraf eigenlijk niet aan te geven is wat het bereik zal zijn.

Groter bereik nodig?
Er zijn een aantal opties om het bereik bij het gebruik van portofoons te verhogen.
- Optie 1: overstappen op digitale portofoons. Digitale portofoons hebben als grote voordeel dat het geluidsniveau van de portofoons veel langer goed blijft. Bij een analoge portofoon zwakt het geluid af naarmate je afstand groter wordt. Het wordt langzaamaan steeds slechter verstaanbaar. Bij digitale portofoons blijft het geluid steeds op hetzelfde goede niveau. Ook wanneer de afstand groter wordt.
- Optie 2: het gebruik van 4G/Wifi portofoons. Portofoons met een zogenoemd onbeperkt bereik. Misschien ook wel de portofoons van de toekomst. Eigenlijk werken deze portofoons hetzelfde als mobiele telefoons. De communicatie gaat ook via hetzelfde netwerk. Op deze manier heb je in principe een wereldwijd bereik. Wij hebben een mooi aanbod van geschikte toestellen hiervoor. Wil je een meer professionele oplossing hierin? Ons eigen smartportofoon oplossing bied je hierin een compleet pakket. Kijk voor meer informatie hierover op onze speciale website voor deze oplossing.
- Optie 3: het kan voorkomen dat een pand zo lastig is dat het bereik zelfs met digitale portofoons of Wifi portofoons niet haalbaar is. In dat geval kan het plaatsen van een of meerdere repeaters de oplossing bieden. Deze repeater zal het signaal van de portofoon versterken zodat het bereik op deze manier vergroot wordt.

De beste portofoon keuze.
Om de beste keuze te maken zal er eerst gekeken moeten worden naar de situatie waarin deze portofoons worden gebruikt. Is de situatie en omgeving geschikt voor de analoge of digitale portofoon? Dan is dit op lange termijn vaak de voordeligste oplossing.

Wil je over echt grote afstanden communiceren? Dan is het gebruik van de 4G/Wifi portofoon waarschijnlijk de meest effectieve oplossing. Het bereik is in principe onbeperkt. Zolang er een netwerk is heb je ook bereik.

Voor bedrijven is het ook mogelijk om de portofoon te testen in jouw omgeving. In onze ogen de enige en beste manier om te kijken of jouw en ons idee in de praktijk ook de juiste blijkt te zijn. Voor meer informatie hierover verwijzen we je graag naar ons eerder nieuwsbericht hierover.

Vragen?
Heb je nog steeds vragen over je bereik? Of heb je andere vragen? Wij staan tijdens werkdagen natuurlijk tot je beschikking om je hierover te woord te staan. 

Terug naar blog overzicht: