Het probleem rond C2000
Algemeen

Het probleem rond C2000

de problemen rond de communicatie bij hulpverleners

C2000, deze term zal bij veel mensen wel een belletje doen rinkelen. C2000 is het communicatiesysteem wat door de Nederlands hulpdiensten wordt gebruikt. Het systeem functioneert via een beveiligde verbinding en mag nooit falen. Het werk van de politieman, brandweerman, de marechaussee en het ambulancepersoneel gaat vaak gepaard met grote risico’s. Mede om deze reden is onlangs het complete systeem onlangs vernieuwd. Helaas blijkt de werking hiervan nog niet altijd een verbetering te zijn.

Waar gaat het mis bij C2000?
Het C2000 systeem werkt al sinds jaar en dag via de zogenoemde TETRA techniek. In andere landen heeft men hier ook mee gewerkt. Veel van deze landen hebben hier ook al weer afscheid van genomen. Grote vraag is dan ook waarom hier in Nederland wel weer voor is gekozen. Waarom is er niet gekozen voor een systeem wat toepasbaar is op ons stabiele 4G of 5G netwerk.

Waar zijn de problemen bij C2000?
Het C2000 systeem is bedoeld als communicatie tussen alle hulpdiensten onderling. Maar ook voor de communicatie met de centrale meldkamer. Omdat soms communicatie onderling of met de meldkamer niet lukt via het C2000 systeem ontstaan er gevaarlijke situaties. Normaal zou er dan op het back-up systeem overgeschakeld worden. Helaas blijken hierbij dezelfde problemen te ontstaan. Een kwalijke zaak. De veiligheid van onze hulpverleners, maar ook van onszelf, is hier mee in het geding. Wat de exacte reden van dit falen is daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Echter blijkt dit erg lastig te traceren zijn. Duidelijk is wel dat wanneer het drukker wordt qua communicatie via het systeem het falen begint.

Wat nu?
Er zijn al veel gevallen bekend waarbij de hulpverleners overschakelen naar een alternatief. Veel gebruikt is dan een portofoon app op de telefoon. Wenselijk is het natuurlijk niet, maar je moet toch wat. In onze ogen zal er dus gekeken moeten worden naar een alternatief.

Wat bieden wij?
Het wordt op veel plaatsen al gebruikt. Ons eigen Smartportofoon netwerk. Een betrouwbaar netwerk wat via het 4G/Wifi netwerk functioneert. In Nederland hebben we een ontzettend betrouwbaar 4G netwerk. Hier ligt dan ook de toekomst voor een betrouwbare communicatie voor onze hulpdiensten. Dit systeem wordt ook niet voor niets al in veel andere landen gebruikt. Zelfs in veel landen waar het 4G netwerk een stuk minder goed geregeld is. Benieuwd naar exacte werking van dit Smartportofoon systeem? Kijk dan eens op onze speciale website hiervoor of neem contact met ons op.