Portofoons voor Kinderen
Algemeen

Portofoons voor Kinderen

Voor elk gezin een toevoeging.

Portofoons voor kinderen en gezinnen
Een portofoon wordt ook wel een walkietalkie genoemd. Veel mensen weten wel wat een portofoon is, maar zien het nut van dit apparaat voor gezinnen met (jonge) kinderen nog niet echt in. Wat velen niet weten, is dat een portofoon een geweldig stukje technologie is voor kinderen en voor gezinnen. Zo kan een portofoon gebruikt worden voor praktische zaken, maar ook om de veiligheid van de kids en het gezin te ondersteunen en gewoon om mee te spelen. Zeker in een gebied met slechte mobiele ontvangst, zijn portofoons ideaal. En hebben je kinderen nog geen mobiele telefoon, maar wil je hen toch kunnen bereiken? Dan bieden portofoons ook de oplossing.

Ben jij van plan om een portofoon aan te schaffen voor je kinderen? Dan helpen wij je hier graag bij, zodat jij de beste investering doet. In dit artikel vertellen we niet alleen welke portofoons je voor je kinderen kunt kopen, maar ook waar je op moet letten als je een portofoon aan wil schaffen voor de kids.

Waar ga je de portofoon voor gebruiken?
Voor je een set walkietalkies gaat kopen, is het goed om jezelf af te vragen waar je de portofoons precies voor wil gebruiken. Weet je in welke situaties je de portofoons wil gebruiken, dan weet je namelijk ook aan welke eisen jouw walkietalkies moeten voldoen.

Er zijn enkele situaties waarvoor je portofoons aan kunt schaffen. Ten eerste kun je walkietalkies kopen voor het gezin als je gaat kamperen. Je kunt niet de hele tijd op de kinderen letten als je op de camping zit, maar je kunt elkaar in ieder geval altijd bereiken door gebruik te maken van portofoons. Zo geef je de kids wat extra veiligheid op de camping en jezelf als ouder wat extra zekerheid tijdens de vakantie. Een andere situatie waarin je gebruik kunt maken van portofoons, is bij het maken van lange wandelingen of het ondernemen van andere outdoor activiteiten. Moet de groep zich opsplitsen, dan gebruik je de walkietalkies om altijd met elkaar in contact te blijven.

In feite zijn er vele situaties waarin je walkietalkies kunt gebruiken. Enkele voorbeelden van momenten waarop je walkietalkies kunt gebruiken om gemakkelijk met elkaar te communiceren, zijn de volgende:

- Bij het bezoeken van pretparken, festivals en andere grote evenementen. Raak je iemand in de groep kwijt, dan is dit geen probleem als je met elkaar kunt communiceren door middel van portofoons.
- Bij het maken van een reis met meerdere auto’s. Ga je met meerdere gezinnen op vakantie en willen jullie samen reizen in verschillende auto’s? Dan blijven jullie met elkaar in contact door gebruik te maken van portofoons, ook als jullie elkaar uit het oog verliezen door de drukte op de weg. In onze webshop staat ook een handige
vakantieset, compleet met portofoons en antenne.
- Bij het buiten spelen op straat. Je wil je kids graag zelfstandig buiten laten spelen, maar je wil er wel zeker van zijn dat alles goed gaat daarbuiten. Door je kinderen een walkietalkie mee te geven, blijven jullie in contact.

Ook kun je een walkietalkie kopen om de kinderen wat extra zelfstandigheid te geven of om de aanschaf van een mobiele telefoon uit te stellen. Door een walkietalkie te geven aan je kind, kun je hem of haar gemakkelijker en veiliger alleen ergens naartoe sturen. Het aanschaffen van een mobiele telefoon is nog niet nodig, want met de portofoons kunnen jullie toch met elkaar communiceren.

Tot slot kun je er ook voor kiezen om je kinderen portofoons te geven om gewoon mee te spelen. Kinderen vinden het echt spannend om met walkietalkies te communiceren en kunnen hier veel plezier uit halen. Verstoppertje spelen, spelletjes doen en andere activiteiten worden nog leuker door walkietalkies te gebruiken.

De kenmerken van portofoons
Het aanschaffen van walkietalkies voor het gezin lijkt misschien gemakkelijk, maar door het grote aanbod portofoons kan dit toch lastiger zijn dan je denkt. Iedere set portofoons heeft zo weer zijn eigen kenmerken en om de beste set walkietalkies aan te schaffen, is het belangrijk om de kenmerken van verschillende portofoons tegen elkaar af te wegen.

Om jou te helpen met het doen van de beste aankoop, beschrijven we in onderstaande alinea’s welke kenmerken portofoons kunnen hebben. Vraag jezelf per functie van de portofoon af welk kenmerk jouw voorkeur heeft en of je bepaalde functies van portofoons wel of niet gaat gebruiken met de kids. Door kritisch naar de kenmerken van walkietalkies te kijken, doe je gegarandeerd een goede investering en koop je portofoons waar jouw gezin echt iets aan heeft.

Een batterij of een accu
De meeste goedkope walkietalkies zijn uitgerust met een batterij, die je steeds moet vervangen om het apparaat te blijven gebruiken. De duurdere walkietalkies hebben een oplaadbare accu met een bijbehorend oplaadstation of een USB-kabel, wat betekent dat je voor deze apparaten geen losse batterijen nodig hebt. Vind je het niet erg om losse batterijen te moeten gebruiken voor jouw walkietalkies en vind je de lage prijs van deze modellen belangrijker, dan kies je voor portofoons met batterijen. Werk je liever niet met batterijen, dan neem je de high-end walkietalkies die je op kunt laden.

Privacy op portofoon
Al gebruik je de portofoons voor alledaagse dingetjes of voor de lol: je wil niet dat andere mensen dezelfde frequentie kunnen gebruiken en met je kunnen communiceren via jouw walkietalkie. Neem je een walkietalkie met een klein aantal frequentiekanalen, dan is de kans groot dat andere mensen dezelfde frequentie gebruiken en met jou of met je kinderen kunnen communiceren. Vind je dit niet erg, dan neem je een portofoon met een kleiner aantal kanalen. Vind je dit wel storend of zelfs gevaarlijk, dan neem je een walkietalkie met een groter aantal te gebruiken frequenties.

Wil je jouw privacy en de privacy van je kinderen nog beter beschermen, dan neem je een portofoon met privacy code. Privacy codes kunnen nog altijd gekraakt worden en bieden daarom niet honderd procent veiligheid, maar portofoons met deze code zijn wel veiliger dan portofoons zonder privacy code.

Het bereik van een portofoon
Iedere portofoon heeft een bepaald bereik, dat altijd in de productomschrijving van het apparaat gecommuniceerd wordt. Het is goed om te weten dat het bereik van een portofoon in de praktijk altijd iets lager is dan in theorie, ofwel dan het bereik dat in de productomschrijving gecommuniceerd wordt. Neem daarom altijd een portofoon met een bereik dat ruim genoeg voor je is, zodat je zeker weet dat het bereik van het apparaat echt aan jouw eisen voldoet.

De gebruiksvriendelijkheid van een portofoon
Oudere kinderen kunnen wel overweg met de wat meer ingewikkelde portofoons, maar jongere kinderen kun je beter een portofoon met simpele interface geven. Vraag jezelf af hoe goed jouw kinderen om kunnen gaan met techniek en koop een portofoon met een interface die bij hun niveau aansluit.

VOX of wederzijdse communicatie
De meeste oude walkietalkies hebben een knop, die je in moet drukken voor je kunt beginnen met praten. Vind je dit een beetje achterhaald, dan neem je een portofoon die Voice Operated Exchange of VOX ondersteunt. VOX portofoons starten de verbinding niet pas na het indrukken van de juiste knop, maar door middel van je stem. Wordt er geluid op een bepaald niveau gedetecteerd door het apparaat, dan schakelt de portofoon automatisch in.

De verlichting van het scherm
Sommige portofoons hebben een verlicht scherm, andere portofoons hebben dit niet. Wil je jouw portofoon in het donker gaan gebruiken, dan is het aanschaffen van een apparaat met verlicht scherm een must.

Headset op portofoon
De wat duurdere portofoons hebben doorgaans de mogelijkheid om een audio-headset in te pluggen. Dit betekent dat je niet altijd met de speaker hoeft te communiceren, maar ook een headset kunt gebruiken om te praten. Wil je ook kunnen communiceren als de portofoon aan je riem hangt, dan is het een aanrader om een portofoon te kopen die met een headset kan verbinden.

De directe oproep
De meeste walkietalkies bieden je de mogelijkheid om met iedereen in een bepaalde groep te communiceren. Dit betekent dat als alle kinderen een portofoon hebben gekregen, zij altijd alle berichten horen die jij in jouw portofoon inspreekt. Wil je direct kunnen communiceren met 1 lid van de groep, zoals je partner? Dan neem je een portofoon die het maken van een directe oproep mogelijk maakt, zodat je ook individueel met elkaar kunt communiceren.

Het gewicht van een portofoon
Een portofoon moet niet te zwaar zijn, zeker niet als je het apparaat aan een jong kind wil geven. Toch moet je geen apparaat aanschaffen dat iets te licht is, want de lichtere apparaten hebben vaak een minder goede batterij of accu dan de duurdere apparaten. Houd dus rekening met het gewicht van een portofoon, maar investeer niet ten koste van de batterij of accu in de lichtste portofoon die er is.

De weerbestendigheid en robuustheid van een portofoon
Een goede portofoon met weerbestendig en robuust zijn, zeker als je het apparaat veel buiten wil gebruiken. Je betaalt wat meer geld voor de portofoons die goed tegen een regendruppel en een stootje kunnen, maar in bepaalde situaties is dit onvermijdelijk. Wil je een set portofoons aanschaffen om de kinderen veilig buiten te laten spelen, dan raden wij je aan om wat meer geld uit te geven voor een weerbestendige en robuuste portofoon.

Het aantal walkietalkies in een set
De meeste sets walkietalkies bestaan uit twee portofoons. Voor sommige gezinnen is dit prima, maar sommige andere gezinnen hebben liever wat meer portofoons. Vraag jezelf af waar je jouw walkietalkies voor wil gebruiken en hoeveel portofoons je voor dit doel nodig hebt. Zijn het er meer dan twee, dan koop je meerdere walkietalkies. Dit kun je later ook nog altijd doen, bijvoorbeeld als je pas later hebt ontdekt dat twee portofoons toch iets te weinig is.

Portofoon met trilfunctie
Sommige portofoons hebben een trilfunctie. Deze functie is niet noodzakelijk, maar kan wel handig zijn als je het contact via de walkietalkies discreet wil laten verlopen.

Vervangbare onderdelen of vervangbare apparaten
Wij raden je aan om portofoons te kopen van een groot en gerenommeerd merk. Heb je een nieuw onderdeel nodig voor jouw portofoon of is je portofoon kapot en heb je een nieuw exemplaar nodig? Dan is de kans groot dat je jouw losse onderdeel of nieuwe portofoon van hetzelfde merk en model gewoon aan kunt schaffen. Bij de kleinere en minder bekende merken is dit vaak niet mogelijk en dit kan echt onhandig zijn.

De kleur van een portofoon
De kleur van een portofoon lijkt niet zo veel uit te maken, maar toch is deze eigenschap van het apparaat belangrijker dan je denkt. Je geeft je kinderen idealiter een portofoon met een opvallende kleur, zodat ze het apparaat niet zomaar kwijtraken.

Een zaklamp op de portofoon
Veel mensen denken dat ze geen ingebouwde zaklamp nodig hebben in hun portofoon, maar dit is toch handiger dan je denkt. Raak je een portofoon kwijt, dan kun je dit apparaat zoeken met de verlichting van de andere portofoon. Verblijf je op de camping en moet je ’s nachts naar de wc, dan heb je een communicatiemiddel én zaklamp bij de hand. Gebruik je de portofoon in de avond, dan zit je nooit helemaal in het donker.

Portofoon accessoires
Kinderen kunnen een portofoon helaas vrij gemakkelijk verliezen. Door in accessoires als een tasje of een goede riemclip te investeren, gebeurt dit minder snel. Wij raden je dan ook aan om bij het aanschaffen van een portofoon voor de kids, altijd te controleren of er accessoires beschikbaar zijn voor het betreffende merk en model walkietalkie.

Landen en vergunningen
Ieder land heeft zo zijn eigen regels en vergunningen op het gebied van portofoongebruik. Omdat je jouw portofoons ook in het buitenland wil kunnen gebruiken, raden wij je aan om walkietalkies te kopen die volledig regel- en vergunning vrij zijn. Portofoons waar je wel een vergunning voor nodig hebt, zijn minder interessant om te kopen en zeker als je de apparaten mee naar het buitenland wil nemen. Alle portofoons die verkocht worden in onze webshop in de rubriek vergunning vrij, mogen vrij gebruikt worden binnen heel Europa.

Terug naar blog overzicht:

Meer nieuws? Of je nou verder of terug wil lezen, wij weten de weg.