Welke portofoon is geschikt voor welke branche
Algemeen

Welke portofoon is geschikt voor welke branche

De juiste portofoon voor jouw branche levert je veel op.

Efficiënt communiceren tussen werknemers kan organisaties veel tijd en geld besparen. Zeker wanneer de afstanden tussen de werknemers groot is of de bereikbaarheid bemoeilijkt is. Wie kiest voor een portofoon, kiest daarmee vaak voor de beste en meest kostenbesparende optie. Vaak hebben portofoons een robuuste behuizing, zijn stof- en waterdicht en bieden de gebruiker veel handige opties die de telefoon moeilijk kan bieden. Denk hierbij aan de emergency button of automatische beveiliging wanneer de portofoon constateert dat hij al een tijd niet in gebruik is en horizontaal ligt. Deze functies kunnen letterlijk levens redden.

Maar welke portofoon past het beste bij uw organisatie of beroep? Wij hebben een lijst gemaakt met de belangrijkste bedrijfssectoren die gebruik maken van portofoons. Zoals luchtvaart, logistiek, bouw en beveiliging.

Portofoon voor de bouwsector
Of u nu werkzaam bent op een kleine bouwplaats of een groot infrastructuurplan, goede communicatie is van groot belang voor de efficiëntie en veiligheid van iedere medewerker op de bouwplaats. De robuuste behuizing, makkelijke manier van (groeps) communicatie en de duurzaamheid maken dat portofoons zeer geliefd zijn als communicatiemiddel in de bouw.

Wij raden voor de bouw altijd UHF (Ultra High Frequency) portofoons aan. Deze portofoons maken gebruik van signalen die ervoor zorgen dat ook de medewerkers binnen grote betonnen bouwwerken met elkaar kunnen blijven communiceren. Daarnaast is het handig als de portofoon snel tussen meerdere voorkeurskanalen kan schakelen en goed tegen een stootje kan. De meest gekozen portofoons voor de bouw zijn ook geschikt voor militaire operaties en zijn te herkennen aan een kwaliteitskeurmerk.

Wanneer medewerkers bijvoorbeeld op grote hoogtes of onder andere gevaarlijke omstandigheden werken kunt u kiezen voor portofoons met een SOS functie. Zo kan een medewerker in nood snel om hulp vragen. 

Portofoon voor de luchtvaart
Als ergens elke seconde vertraging miljoenen aan geld kost dan is dat wel in de luchtvaart. Niet gek dus dat communicatie in deze branche tot op de seconde na nauwkeurig moet verlopen. Ook hier zijn portofoons een geliefde keuze als communicatiemiddel tussen alle divisies van het grondpersoneel. Aangezien vliegvelden vaak lang euitgestrekte gebieden zijn met hier en daar een obstakel is een VHF portofoon aan te bevelen. Deze portofoons hebben een groot bereik waardoor de gebruiker aan de andere kant van het vliegveld nog steeds meldingen ontvangt. Ook kan de squelch functie handig zijn omdat hierdoor een radio het geluid van een extern kanaal kan onderdrukken wanneer het geen transmissie ontvangt.

U kunt het beste kiezen voor een Hybride portofoon die zowel op digitale als analoge kanalen gebruikt kan worden. En het gebruik van kanalen waar een vergunning voor benodigd is voorkomt slechte verbinding en ongewenst meeluisteren. 

Portofoon voor magazijn of bedrijfshal
In grote magazijnen en bedrijfshallen kan communicatie via portofoons het werktempo en de efficiëntie zeker verhogen doordat medewerkers met elkaar kunnen blijven communiceren tijdens de werkzaamheden. Ook op het gebied van veiligheid kan de portofoon een handige uitkomst bieden. Wij raden portofoons aan die aan de militaire standaard voldoen, zodat u verzekerd bent dat de portofoon intensief gebruikt kan worden en de behuizing tegen een behoorlijke stoot kan. Daarnaast moet u letten op een lange accuduur en kan de VOX functie handig zijn wanneer handsfree communicatie gewenst is. Afhankelijk van de grootte en het gebouw is een UHF (Ultra High Frequency) portofoon handig wanneer iedereen optimaal bereik dient te hebben in het gebouw. Hier adviseren de experts van PortofoonWEB u graag in. Neem vrijblijvend contact op voor het beste advies.

Portofoon voor ziekenhuis of zorginstelling
Portofoons bieden ook in de zorgsector vele mogelijkheden om snel en efficiënt te communiceren. Zo kunnen meerdere mensen tegelijk worden opgepiept in het geval van een noodsituatie en kan overleg plaatsvinden zonder elkaar in persoon te spreken. Een goede portofoon voor een zorginstelling is voornamelijk afhankelijk van het oppervlakte en het gebouw waarin gewerkt wordt. Een kleinschalige kliniek heeft voldoende aan een UHF (Ultra High Frequency) portofoon op een vergunningsvrij kanaal. Maar wanneer het een groot gebouw met meerdere verdiepingen en betonnen oppervlakken is, is een portofoon met sterkere verbinding aan te raden. Het team van PortofoonWEB staat in dat geval voor u klaar om alle vragen voor u te beantwoorden en u van een passend advies te voorzien.

Portofoon voor beveiliging
In de beveiligingsbranche is goede communicatie letterlijk van levensbelang. Voor u het weet wordt u belaagd door een dronken personen of loopt er iemand op de persoon af die onder beveiliging staat. De portofoon moet dus net zoals de beveiliger lange dagen maken, tegen een stootje kunnen en het liefst geschikt zijn voor militaire operaties. U kunt daarom het beste kiezen voor een VHF portofoon met groot bereik en een krachtige accu zodat u voor lange tijd bereikbaar bent. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor een portofoon waarbij de behuizing goedgekeurd is voor militaire operaties en daardoor het militaire keurmerk heeft. Als laatste is het prettig om handsfree te communiceren zodat u uw handen altijd vrij heeft en toch kunt communiceren. Kies daarom voor een portofoon met een VOX functie en een SOS button.

Portofoon in horeca of hotel
Een vervelende man in de lounge, de manager die een dubbele boeking bij de receptie moet oplossen of een lekkage in de badkamer in de bruidssuite. Het werk in een hotel kan soms hectisch zijn en daarom maken veel hotels gebruik van portofoons om met elkaar te communiceren. Belangrijk is zowel in de horeca als hotellerie dat portofoons compact zijn, een groot bereik hebben. handsfree bedient kunnen worden en beschikken over aansluitingen voor headsets en andere accessoires. Voor hotels is de keuze voor de juiste portofoon vaak afhankelijk van de grootte van het hotel of resort. Veel verdiepingen of verschillende niveaus zorgen al snel voor belemmering in het bereik. PortofoonWEB adviseert u daarom graag over de mogelijkheden en valkuilen bij de aankoop van portofoons.

Ook in de horeca kan het werk soms chaotisch en druk zijn. Tafel 14 moet afgehaald worden, de droge witte wijn moet snel worden aangevuld en uw collega in het magazijn moet ook nog even paar flessen frisdrank meenemen vanuit de koeling. Ook in dit soort gevallen wilt u snel kunnen communiceren met uw medewerkers. Een compacte portofoon biedt hier een goede uitkomst. Let erop dat de portofoon een lange accuduur heeft en tegen een spat water kan. Daarnaast is het handig om gebruik te maken van headsets en is de VOX functie een pre. Met de VOX functie kunt u handsfree gebruik maken van uw portofoon en communiceren met uw collega’s met drie borden in uw hand.

Portofoon voor detailhandel
U houdt graag die persoon in de gaten die verdacht door uw winkel heen loopt en uw collega van de andere afdeling moet snel iets weten voor de klant aan de balie. Vooral in grotere of drukke winkelbedrijven biedt de portofoon een uitkomst. Kies hierbij voor een compacte portofoon die makkelijk in gebruik is en een lange accuduur heeft zodat de portofoon makkelijk een lange werkdag gebruikt kan worden. De VOX functie biedt de ideale handsfree functie.

Portofoon op school
In het onderwijs worden ook veel portofoons gebruikt. Bij toezicht op het schoolplein, op kamp, met een sportdag of tijdens evacuatie bij een brandmelding. Voor scholen is daarom een UHF portofoon aan te raden voor goed bereik op een wat kleiner oppervlak. Het signaal blijft dan sterk en dringt makkelijk door dikke muren of andere obstakels heen. Ook een compact design en lange accuduur zullen de gebruikers veel plezier opleveren.

Terug naar blog overzicht:

circle-arrow-left Terug naar overzicht