Repeaters voor portofoon
Algemeen

De meerwaarde van een repeater

De meerwaarde van repeaters voor portofoons

Communiceer je dagelijks op afstand met collega's en gebruik je daarvoor een set portofoons? Dit apparaat biedt handige oplossingen voor snelle en efficiënte communicatie. De vraag is nu of je genoeg hebt aan alleen de portofoons of dat de afstand te groot blijkt om de boodschap over te brengen. In het laatste geval kun je een repeater gebruiken. Wat dit voor apparaat is en waarom je er voordeel aan hebt, dat lees je in deze blog. 

Een groter bereik 

Repeaters voor de portofoon zijn te vergelijken met wifi-versterkers. Wanneer het internetsignaal in een gebouw te zwak is, kun je een wifi-versterker toevoegen om het signaal te versterken. De internetverbinding reikt dan verder en je ervaart minder problemen terwijl je online bent. Zo zorgt ook de repeater voor een groter bereik op de portofoonfrequentie. Dit gaat alleen niet zomaar, je hebt hiervoor een vergunning nodig. Bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) kun je dan twee frequenties aanvragen, voor de ingangsfrequentie en voor de uitgangsfrequentie


Werk je bijvoorbeeld in een kantoorpand of op een bouwplaats waar de afstand tussen twee communicatiepunten net te groot is? De afstand zorgt voor onvoldoende bereik voor de portofoons en boodschappen komen niet correct bij de ontvanger. Dergelijke situaties belemmeren het werk waardoor je inefficiënt bent en niet het gewenste resultaat behaalt. Om het probleem eenvoudig op te lossen, plaats je een repeater op de communicatielijn die het bereik vergroot. Je kunt vanaf dezelfde locatie en met dezelfde portofoons met elkaar blijven communiceren.  

Waar op letten? 

Wil je een repeater gebruiken om het bereik tussen portofoons te vergroten? Dan zijn er een aantal zaken waar je even op moet letten. In de eerste plaats is het alleen mogelijk om repeaters te gebruiken bij portofoons met een vergunningsplicht.  

 

Staan de portofoons in verbinding met een repeater, dan heeft dat invloed op je communicatie. Je communiceert niet langer direct via de portofoons. Je bericht wordt eerst naar de repeater getransporteerd voordat die bij de portofoon van de ontvanger terechtkomt. Dat leidt tot een kleine vertraging op de lijn. Je moet een fractie langer wachten om er zeker van te zijn dat de boodschap is overgebracht en je een reactie ontvangt. Dat vraagt wat aanpassingsvermogen van iedereen die deelneemt aan de communicatie. Belangrijk is dan ook om hier heldere afspraken over te maken en waar nodig te oefenen. Een kleine vertraging kan namelijk groot effect hebben op het correct ontvangen en interpreteren van de boodschap. 

 

Repeaters zijn evenals portofoons verkrijgbaar in analoge en digitale uitvoeringen. Beiden hebben hun voordelen. Bepaal daarom welke voordelen voor jou van toepassing zijn. De keuze voor de repeater is bovendien afhankelijk van het type portofoon dat je hebt. Je kunt hiervoor het beste informeren bij de adviseur die je advies op maat kan geven.  

Beter communiceren en een groter bereik 

Op het werk beter en sneller communiceren? Dat kan eenvoudig opgelost worden door repeaters toe te voegen. Voordeel is dat je gebruik blijft maken van je vertrouwde portofoons en dat je je collega's beter kunt bereiken. Laat je vooral adviseren door de adviseur die op basis van jullie behoeften en situatie een geschikt model voorlegt.

circle-arrow-left Terug naar overzicht