Handsfree gebruik van je portofoon met VOX

Handsfree gebruik van je portofoon met VOX

Het is een veel gehoorde wens van gebruikers van portofoons. Het handsfree gebruik van een portofoon. Via het stemgeluid je portofoon bedienen zonder deze te hoeven aanraken. We snappen dat dit handig lijkt en is. Maar wij maken vaak wel de kanttekening dat dit niet in alle gevallen de allerbeste oplossing is.

VOX gebruiken met omgevingsgeluid

Voordat je start met het nadenken over het gebruik van de VOX functie is het belangrijk om te kijken in welke omgeving je deze wilt gaan gebruiken. En dan met name het omgevingsgeluid wat er in de buurt is. De VOX functie reageert namelijk op geluid, dus niet alleen op stemgeluid. In omgevingen met veel geluid zal dit tot geluid hebben dat de portofoon veel meer uitzend dan gewenst. Dit tot frustratie van de luisterende partij.

VOX goed gebruiken

Hoe kunnen we de VOX functie dan goed gebruiken. Op de meeste portofoons is de gevoeligheid van de VOX functie in te stellen.  Afhankelijk van het omgevingsgeluid is deze van hoog gevoelig tot laag gevoelig in te stellen. Daarnaast is het altijd belangrijk om bij het gebruik van de VOX functie een boom microfoon te gebruiken. Bij de boommicrofoon gaat de microfoon voor je mond langs. Op deze manier kun je gevoeligheid van de VOX zo laag mogelijk zetten en is het risico van het oppakken van omgevingsgeluid zo laag mogelijk. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van een zogenoemde boommicrofoon

De voordelen van de VOX functie

Hieronder een kort overzicht over de voordelen van de VOX functie:
- Handsfree bediening van de portofoon
- Snelle wijze van contact leggen
- Handig in situaties waar de handen absoluut vrij moeten blijven
- In tegenstelling tot een open verbinding (deze is continue open om te spreken) is bij VOX alleen verbinding wanneer deze door het geluid wordt opgestart. Er is dus niet continue geluid te horen.


De nadelen van de VOX functie

Hieronder een overzicht van de nadelen van de VOX functie:
- gevoelig voor omgevingsgeluid
- bijna altijd alleen maar te gebruiken in combinatie met een headset
- vrijuit kunnen spreken is lastiger geworden. De headset zal op dat moment afgezet moeten worden anders hoort iedereen wat je zegt. Ook wanneer je een privé gesprek voert.
- Bij het spreken via de VOX functie treedt enige vertraging op omdat het systeem eerst geactiveerd moet worden door het geluid. Pas hierna schakelt de portofoon de zogenaamde zendknop in. Dit zorgt ervoor dat de eerste letters van je gesprek niet doorkomen. Om dit te voorkomen is het handig om te starten met een standaard woord die telkens wordt gebruikt bij het starten van het gesprek.

Heeft iedere portofoon VOX

Niet iedere portofoon heeft de VOX functie. En bij de meeste portofoons staat deze ook niet standaard aan. Vaak is het programmeerwerk. In sommige gevallen is mogelijk om via het display de VOX functie aan of uit te zetten. Wil je hier meer informatie over? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

We hopen met het bovenstaande een goed beeld te hebben geschetst over het gebruik van de VOX functie op je portofoon. Het is een mooie toevoeging, maar bedenk goed in welke situatie je deze wilt gebruiken. Het voordeel kan ook een nadeel worden. Ons advies is in de meeste gevallen: gebruik alleen VOX wanneer er echt geen mogelijkheid is om de Push to talk button te bedienen. En in de overige gevallen, bedenk goed wat je wilt.

Terug naar blog overzicht:

← Vorige Volgende →