Handsfree gebruik van je portofoon met VOX
Algemeen

Handsfree gebruik van je portofoon met VOX

De voor- en nadelen van de VOX functie

Het is een veel gehoorde wens van gebruikers van portofoons. Het handsfree gebruik van een portofoon. Via het stemgeluid je portofoon bedienen zonder deze te hoeven aanraken. We snappen dat dit handig lijkt en is. Maar wij maken vaak wel de kanttekening dat dit niet in alle gevallen de allerbeste oplossing is.

VOX gebruiken met omgevingsgeluid

Voordat je start met het nadenken over het gebruik van de VOX functie is het belangrijk om te kijken in welke omgeving je deze wilt gaan gebruiken. En dan met name het omgevingsgeluid wat er in de buurt is. De VOX functie reageert namelijk op geluid, dus niet alleen op stemgeluid. In omgevingen met veel geluid zal dit tot geluid hebben dat de portofoon veel meer uitzend dan gewenst. Dit tot frustratie van de luisterende partij.

VOX goed gebruiken

Hoe kunnen we de VOX functie dan goed gebruiken. Op de meeste portofoons is de gevoeligheid van de VOX functie in te stellen. Afhankelijk van het omgevingsgeluid is deze van hoog gevoelig tot laag gevoelig in te stellen. Daarnaast is het altijd belangrijk om bij het gebruik van de VOX functie een boom microfoon te gebruiken. Bij de boommicrofoon gaat de microfoon voor je mond langs. Op deze manier kun je gevoeligheid van de VOX zo laag mogelijk zetten en is het risico van het oppakken van omgevingsgeluid zo laag mogelijk. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van een zogenoemde boommicrofoon

De voordelen van de VOX functie

Hieronder een kort overzicht over de voordelen van de VOX functie:
- Handsfree bediening van de portofoon
- Snelle wijze van contact leggen
- Handig in situaties waar de handen absoluut vrij moeten blijven
- In tegenstelling tot een open verbinding (deze is continue open om te spreken) is bij VOX alleen verbinding wanneer deze door het geluid wordt opgestart. Er is dus niet continue geluid te horen.


De nadelen van de VOX functie

Hieronder een overzicht van de nadelen van de VOX functie:
- gevoelig voor omgevingsgeluid
- bijna altijd alleen maar te gebruiken in combinatie met een headset
- vrijuit kunnen spreken is lastiger geworden. De headset zal op dat moment afgezet moeten worden anders hoort iedereen wat je zegt. Ook wanneer je een privé gesprek voert.
- Bij het spreken via de VOX functie treedt enige vertraging op omdat het systeem eerst geactiveerd moet worden door het geluid. Pas hierna schakelt de portofoon de zogenaamde zendknop in. Dit zorgt ervoor dat de eerste letters van je gesprek niet doorkomen. Om dit te voorkomen is het handig om te starten met een standaard woord die telkens wordt gebruikt bij het starten van het gesprek.

Heeft iedere portofoon VOX

Niet iedere portofoon heeft de VOX functie. En bij de meeste portofoons staat deze ook niet standaard aan. Vaak is het programmeerwerk. In sommige gevallen is mogelijk om via het display de VOX functie aan of uit te zetten. Wil je hier meer informatie over? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

We hopen met het bovenstaande een goed beeld te hebben geschetst over het gebruik van de VOX functie op je portofoon. Het is een mooie toevoeging, maar bedenk goed in welke situatie je deze wilt gebruiken. Het voordeel kan ook een nadeel worden. Ons advies is in de meeste gevallen: gebruik alleen VOX wanneer er echt geen mogelijkheid is om de Push to talk button te bedienen. En in de overige gevallen, bedenk goed wat je wilt.

Terug naar blog overzicht:

Misschien heb je er wel eens van gehoord. Een veldsterktemeting. Deze meting heeft als doel om te bepalen welke apparatuur er nodig is om de gewenste dekking van de portofoons binnen jouw omgeving te realiseren. Naast het bepalen van deze dekking voor een nieuwe situatie kan er met een veldsterktemeting ook gekeken worden naar de dekking van je huidige portofoons binnen jouw werkomgeving.

Hieronder zullen we kort uitleggen wat er allemaal komt kijken bij het doen van een veldsterktemeting in de buitenlucht.

De voorbereiding voor een veldsterktemeting
Er wordt gestart met een (telefonisch) overleg met de opdrachtgever over de huidige situatie van de werkomgeving. Tevens wordt er besproken wat de eisen en verwachtingen zijn voor de nieuw te realiseren situatie.
Aan de hand van het overleg wordt er gekeken waar vooraf al rekening mee dient te worden gehouden. Denk hierbij aan zaken als; is de omgeving vrij toegankelijk voor de meting, zijn er andere vertragende factoren te verwachten en tal van andere zaken die belangrijk kunnen zijn.

De uitvoering van de veldsterktemeting
En dan is het zover. De meting kan worden gestart. We hebben hier een tweetal situaties die we tegen kunnen komen. Een meting binnen de huidige situatie en een meting voor een nieuw aan te leggen situatie.

Allereerst gaan we kijken wat er gaat gebeuren wanneer je de huidige situatie wilt laten testen op dekkingsgraad. De bestaande zendapparatuur wordt zoveel mogelijk in een constante zendmodus gezet. In het gebied worden meetwaarden op RSSI niveau verzameld. Deze worden gekoppeld aan een positie op een kaart. Deze gegevens worden gebruikt voor het maken van een verslag.

Dan hebben we nog de meting voor een nieuw te creëren situatie. Aan de hand van kaarten van de omgeving worden een of meer antennepunten gekozen. Op deze punten zal een antenne worden geplaatst. Deze antenne heeft uitzendvermogen welke zoveel als mogelijk overeenkomt met de situatie van plaatsing binnen de geldende regelgeving. In het gebied worden de meetwaardes op RRSI niveau verzameld. De gegevens worden gekoppeld aan een positie op een kaart. Dit wordt gebruikt voor het maken van een verslag. Op basis van de meting wordt gekeken of er eventueel een herschikking van de antennes nodig is voor de beste meetwaardes.

Het verslag van de veldsterktemeting
Na de veldsterktemeting zal een verslag op basis van de meetgegevens gemaakt worden. Dit verslag is in het Nederlands. Op verzoek kan dit in het Engels worden gedaan. Het maken van een verslag in beide talen is tegen een meerprijs mogelijk.

In het verslag worden de gemaakte kaarten geplaatst. Tevens kan op verzoek een advies worden opgenomen in het verslag. In het verslag worden ook de beperkende met betrekking tot de dekking meegenomen.

Planning van de veldsterktemeting
In overleg met de opdrachtgever wordt de meting ingepland. Vaak is dit al binnen een termijn van 2 tot 3 weken mogelijk.

Voorwaarden van de veldsterktemeting
De meting kan worden gedaan binnen de volgende voorwaarden
- Geschikt voor analoge en digitale apparatuur, zoals DMR en NXDN
- Geschikt voor UHF band 406-470, andere banden op aanvraag
- Meting op maaiveld niveau, behalve in gebouwen
- Er wordt een downlink meting gedaan. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat de uplink parameters gelijk zijn.
- Standaard geen spectrum meting voor uplink en downlink

Mochten er naar aanleiding van bovenstaande nog vragen zijn. Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

circle-arrow-left Terug naar overzicht