Kenwood 3701D
Algemeen

Kenwood 3701D

Professionele Digitale vergunning vrije Portofoon 

Kenwood heeft op de PMR Expo 2019 de nieuwe Kenwood TK-3701D digitale vergunning vrije portofoon gepresenteerd. Deze zal vanaf begin December 2019 verkrijgbaar zijn bij PortofoonWEB. 

De nieuwe Kenwood 3701D is de opvolger van de zeer geliefde Kenwood 
TK-3401D. Dit moet natuurlijk eens bekeken worden. In dit artikel willen we met name goed uitleggen wat de extra’s zijn op de nieuwe 3701D. En daarnaast wat dit soort portofoons in het algemeen als voordeel hebben ten opzichte van andere modellen.

Nieuwe Features op de Kenwood TK-3701D
- Dual PTT
- 48 Kanalen
- 7 Kleuren led indicator
- BTL Audio versterker

Leuk al die nieuwe features hoor ik je denken, maar wat betekent dat nou voor mij? Daarom gaan we ze stuk voor stuk uitlichten met een voorbeeld situatie.

Dual PTT
Dual PTT, letterlijk een dubbele / 2de PTT functie. Dit maakt het mogelijk om snel tussen twee kanalen te kunnen schakelen. Op de Kenwood 3701 portofoon heb je in totaal de mogelijkheid om te kiezen tussen 48 kanalen. 

Voorbeeld: Je bent op een evenement waarbij het algemene verkeer plaats vindt op kanaal 1 t/m 5, verdeeld over verschillende disciplines. En kanaal 6 is het kanaal voor de beveiliging of EHBO. In dat geval wordt de 2de PTT vastgesteld op kanaal 6. Wanneer er iets voorvalt waarbij direct iemand van de beveiliging of EHBO ingeschakeld moet worden, dan kun je met een druk op de 2de PTT toets verbinding met kanaal 6 maken.  Je staat nu direct in contact met de juiste mensen. 

Portofoon met veel kanalen
De nieuwe Kenwood 3701D heeft maar liefst 16 Analoge en 32 digitale kanalen. Met in totaal 48 kanalen heb je altijd wel een vrij kanaal ter beschikking, zelfs op zeer grote evenementen. De 16 beschikbare analoge kanalen communiceren met alle analoge voorganger uit de ProTalk serie van Kenwood. Denk hierbij aan de Kenwood 3501 , 3301, en 3201 . Via de 32 digitale kanalen kun je ook communiceren met de Kenwood TK-3601 en zijn voorganger de Kenwood TK-3401D. Kortom je kunt te allen tijde communiceren met je huidige Kenwood ProTalk serie portofoons. Dit maakt het uitbreiden of vernieuwen naar nieuwe digitale modellen voor de toekomst alleen maar eenvoudige. 

7 Kleuren led indicator

Via de programmeer software kun je allemaal persoonlijke instellingen aan de portofoon toekennen. 
Je kunt deze instellingen ook koppelen aan de ledindicator. Hierdoor wordt het ook zichtbaar of je een bepaalde persoonlijke instelling aan of uit hebt staan. 

Voorbeeld: Je hebt het gebruik van de VOX-functie toegekend aann de P1 knob welke direct onder de PTT Button zit. Bij de oude modellen moest je erop drukken en testen of VOX aan of uit stond. Bij de nieuwe portofoons kun je dat zichtbaar maken doordat er een lampje in aangewezen kleur gaat branden op de ledindicator.

BTL Audio versterker
De huidige gebruikers van de Kenwood 3401D weten al dat er op het audio volume van de Kenwood 3401D helemaal niets aan was te merken. Bij de Kenwood TK-3701D gaan ze met de ingebouwde BTL audio versterker nog een stapje verder. Met deze versterker kan nog een luidere audio geproduceerd worden. Hierdoor is het geluid uit de luidspreker zelfs bij lawaai intensieve omgevingen nog goed verstaanbaar. 

Deze vier punten zijn de belangrijkste aanvullingen op het nieuwe model van Kenwood. Andere belangrijke eigenschappen van deze portofoons in het algemeen zijn.

- Digitale communicatie AMBE+2 decoder
- Zeer robuust en MIL-STD 810
- Vergunning vrij
- 2-Pins K1 Kenwood aansluiting, zelfde lader en zelfde accu
- Extreem eenvoudig in gebruik
- Intelligente lader

Digitale communicatie AMBE+2 decoder
Door gebruik te maken van de Kenwood portofoons in digitale modus kun je een behoorlijk verschil maken in het bereik. Als bij analoog gebruik, door toename van de afstand of het aantal objecten tussen zender en ontvanger toeneemt, zal het signaal zwakker worden. Daarnaast zal er in toenemende mate meer en meer ruis ontstaan. Tot het moment waarop het geluid niet meer verstaanbaar is. 

Bij gebruik in digitale modus zal in het geluid van de communicatie geen ruis optreden als het signaal zwakker gaat worden door toename in de afstand of het aantal objecten. Doordat er geen ruis in het signaal optreedt zul je geen verschil horen in een korte of grote afstand. In onderstaande tabel kun je duidelijk zien wat voor verschil dit kan maken. In de praktijk komt het erop neer dat je met een digitale portofoon niet meer bereik hebt maar je bent veel langer goed verstaanbaar. Dit kan wel een extra winst opleveren van maar liefst 20%.  Afbeeldingsresultaat voor digital vocoder
Zeer robuust en MIL-STD 810
Kenwood heeft altijd al veel tijd en aandacht besteed aan het produceren van kwalitatief hoogwaardige producten. Dit vertaalt zich dan ook terug in een hermetisch afgesloten  IP54 stof en spuitwaterdichte behuizing met de MIL-STD 810 militaire standaard. Dit samen met het frame gemaakt uit giet aluminium zorgt voor een zeer duurzame en robuuste oplossing geschikt voor dagelijks intensief gebruik

Vergunning vrij
De Kenwood TK-3701D is net als zijn voorganger 3401 en kleine broertje 3601 vergunning vrij te gebruiken. Deze portofoons maken gebruik van de PMR 446 kanalen en de nieuwe DPMR 446 kanalen. Deze mogen in nagenoeg heel Europa vergunning vrij gebruikt worden. Dit is niet alleen handig bij gebruik in Nederland, maar nog handiger als je ook portofoons buiten Nederland gebruikt. Het regelen van een portofoon vergunning in Nederland is zeer eenvoudig, het regelen van een portofoon vergunning in het buitenland is vele malen meer werk en zeer kostbaar. 

2-Pins K1 K-Type Kenwood aansluiting, zelfde accu en zelfde lader
Ook bij het nieuwe model wordt gelukkig weer gebruik gemaakt van de bekende 2-pins K1 K-Type Kenwood aansluiting. Groot voordeel van deze aansluiting is dat wij van PortofoonWEB een extreem breed assortiment aan accessoires hebben van zowel het merk Kenwood als andere merken. Ook maakt de nieuwe Kenwood TK-3401 gebruik van dezelfde  KNB-45 Accu en KSC-35 lader. Dit alles samen zorgt ervoor dat het eenvoudig is je huidige pool aan portofoons te blijven gebruiken. En kunt uitbreiden zonder extra veel kosten aan nieuwe accessoires te hoeven maken.

Extreem eenvoudig in gebruik

Ook al heb je nog nooit met portofoons of walkie talkies gewerkt, iedereen maar dan ook echt iedereen kan met deze portofoons werken. Voor de basis heb je een aan/uit knop waarmee je het toestel aan/uit zet en het volume instelt. Naast de volume knop zit een kanaalkiezer als je zorgt dat op alle portofoons het kanaal hetzelfde ingesteld staat druk je op de zijkant de PTT knop in en kun je met alle andere portofoons communiceren. PTT Knop indrukken is spreken en PTT knop loslaten is ontvangen. Niet voor niets gebruikt Kenwood de term ontworpen uit ‘Simplicity’

Intelligente lader
Standaard worden deze portofoons uitgeleverd met de Kenwood KSC-35 tafel lader. Deze lader is niet alleen een snel lader maar zorgt er ook voor dat zodra de accu vol zit deze stopt met laden. Dit klinkt heel simpel en dat is het ook. Maar lang niet alle portofoon laders kennen dit (Intelligente) systeem. Door dit systeem zorg je ervoor dat accu’s nooit worden overladen en kun je de toestellen zonder problemen altijd in de oplader laten staan. Vooral in omgevingen waar de toestellen maar heel zelden worden gebruikt is dit zeer belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan EHBO binnen een bedrijfspand. Met Kenwood weet je altijd zeker dat je een professionele en betrouwbare oplossing in huis haalt.


Terug naar blog overzicht: