Stapsgewijs door Zello

Stapsgewijs door Zello

Zello. Eén van de meest gebruikte apps onder gebruikers van POC portofoons. Daarnaast komt het gebruik ook veel voor op de smartphone. Zello is uitgebracht voor Andriod, IOS en Windows.

De werking van Zello
In dit item gaan we wat dieper door op hoe deze app werkt. We hebben hiervoor gebruikt gemaakt van Zello versies 4,03 en 4,05 in combinatie met Inrico T320 met Android 7.0 en Inrico TM-7 met Android 6.0. Mocht je toch een andere versie gebruiken. Dit is geen probleem. Het kan voorkomen dat niet alle functies hetzelfde zijn. Maar het proces van het toevoegen van kanalen en bediening lijkt heel veel op elkaar.

Aan de slag met Zello
De nieuwere versies van de Android Zello App hebben een blauwe cirkel in de rechterbenedenhoek. Deze wordt gebruikt voor het toevoegen van kanalen, contacten en als Push to talk (PTT) knop. Wanneer je een nieuw contact maakt op Zello denk dan goed na over je gebruikersnaam. Deze kan later niet gewijzigd worden. Veel mensen kiezen hier voor hun eigen roepnaam of voor hun officiële radio zendnaam. Mocht je Zello op meerdere apparaten gebruiken dan kan het handig zijn om meerdere accounts aan te maken. Je kunt slechts op één apparaat tegelijk zijn ingelogd. Meld je je aan bij een tweede apparaat dan wordt je automatisch afgemeld bij apparaat 1. Wil je dus op twee apparaten tegelijk Zello gebruiken dan ben je een tweede account nodig.

Schermzichtbaarheid verbeteren
Het standaard Zello thema is zwart. Bij helder daglicht is dit buiten lastig aflezen van het scherm. De helderheid van het scherm verhogen helpt een beetje, maar dit gebruikt meer vermogen waardoor de gebruiksduur korter wordt. De schermachtergrond van zwart naar wit wijzigen is een veel effectievere optie. 

- Ga naar het menu Zello Opties, toegankelijk via de 3 puntjes rechtsboven in je Zello scherm. 
- Selecteer Vormgeving in het menu
- Verander het thema in ‘wit.’ Dit veranderd de leesbaarheid bij daglicht zonder de helderheid van het scherm te hoeven wijzigen. Je kunt zelfs de helderheid naar beneden bijstellen waardoor het stroomverbruik minder wordt.

Zello volume aanpassen voor indiduele stations
Omdat Zello op een groot aantal apparaten met verschillende 
headsets en microfoons wordt gebruikt zul je merken dat sommige zenders luider of stiller zijn dan de meeste andere. In plaats van steeds het volume aan te passen is het handiger om de ontvangstversterking voor elke afzonderlijke zender aan te passen. Tijdens het ontvangen van een uitzending waarbij de audio luider of stiller is kun je het niveau voor de specifieke zender aanpassen door de knop “instellingen” rechtsonder op je scherm te selecteren. Met de schuifregelaar kun je het volume aanpassen. Deze instelling wordt opgeslagen op je apparaat en bij de volgende sessies met de specifieke zender gebruikt.

Er is ook een snelkoppeling om het ontvangstvolume aan te passen voor individuele stations. Houd je vinger op het scherm naast de PTT knop op het scherm terwijl je van het station ontvangt. Sleep je vinger naar het gebied van de PTT knop en draai met de klok mee of tegen de klok in om het volume aan te passen voor het station waar je naar luistert.

Kanalen toevoegen
Er zijn veel kanalen beschikbaar op het Zello Push To Talk systeem. Elke dag worden er nieuwe kanalen aangemaakt met een grote diversiteit aan onderwerpen. Via de zoekfunctie kun je deze op een eenvoudige manier selecteren.
1. Druk op het tabblad “kanalen, en druk op de knop “kanalen toevoegen”
2. Selecteer de functie “een kanaal zoeken.” Vul hier het kanaal in wat je wilt zoeken of ga op zoek naar iets wat in de buurt komt van jouw voorkeur.
3. Selecteer het kanaal wat je zoekt.
4. Voeg het geselecteerde kanaal toe aan je contacten of voeg het kanaal toe in je kanalenlijst.
5. Je kunt nu naar het kanaal luisteren. 
6. Vaak zal de moderator je moeten toevoegen om ook te kunnen spreken op een kanaal. Mocht je na een tijdje dit recht nog niet hebben gekregen. Plaats dan een oproep om toestemming te krijgen.

Er zijn een tweetal mogelijkheden voor het volgen van informatie vanaf de kanalen. Wanneer je meer dan één kanaal in je lijst hebt staan en je als “beschikbaar” aangemeld bent zul je de uitzendingen van alle personen op alle ingestelde kanalen horen. Mocht je alleen berichten op een van de geselecteerde kanalen wilt horen dan zul je je status moeten wijzigen naar “Solo.” Je kunt dit instellen in het menu stelt dit in het keuzemenu onder het kopje status.

Sommige gebruikers constateerden dat ze tijdens het gebruik op een kanaal tijdens de Solo modus automatisch naar een ander kanaal in hun lijst waren gesprongen. Na een beetje onderzoek hebben we ontdekt dat ze per ongeluk een standaard kanaal hadden ingesteld. Dit zorgt ervoor dat dit kanaal zich gedraagt als een soort van prioriteitskanaal. Zodra er een uitzending op dit betreffende kanaal binnenkomt zal het systeem hier naar over schakelen. Dit kan soms handig zijn, maar meestal wordt dit als lastig ervaren. Je kunt dit vrij eenvoudig controleren en herstellen. Ga naar je kanalenlijst en bekijk je kanaalpictogrammen. Als er een kanaal is ingesteld als standaardkanaal dan staat er in de linkerbenedenhoek een klein driehoekje. Om de prioriteitsinstelling te verwijderen houd je de kleine driehoek links onderin ingedrukt. Selecteer de functie ‘standaard wissen’ hierdoor wordt de kanaalmarkering terug gezet naar de normale standaard.

Contacten toevoegen
Het is makkelijk om andere deelnemers waarmee je hebt gesproken op de kanalen een contactverzoek te sturen. Op die manier kun je ze toevoegen aan je privé contactpersonen. Je moet wachten tot de andere gebruiker op het verzoek reageert. Als deze je verzoek accepteert verschijnt deze in je lijst met contactpersonen. Door deze te selecteren kun je rechtstreeks één op één contact leggen met deze persoon zonder een kanaal te gebruiken.

PTT knopen toevoegen
Je kunt meerdere knoppen programmeren voor gebruik als PTT (push to talk) knop in Zello. Aan de hand van onderstaand voorbeeld met een 
Inrico T320 hebben we het instellingsproces uitgewerkt.

- Je gaat naar het menu “opties” door de drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm van de Zello app te selecteren.
- selecteer de optie Push to talk knoppen
- selecteer de + toevoeg knop
- je kunt vervolgens op de hardwareknop drukken die je wilt programmeren
- je kunt de knop zowel als “hold to talk” of als “toggle” installeren
- gebruik de functie knopcontact om een contact of kanaal toe te voegen ui je lijst met contacten of kanalen
- als je een contactpersoon selecteert wordt de nieuwe knop rechstreeks naar die contactpersoon verstuurd, niet via een kanaal
- als je een kanaal uit je kanaallijst selecteert dan verzend je de nieuwe knop naar dat kanaal en ontvangen alle personen in dat kanaal je verzending. 
- gebruik de terugknop om alle menu’s op je apparaat te sluiten en je kunt de nieuw geprogrammeerde hardware knop gebruiken als een speciale ptt knop voor het kanaal of de persoon die je hebt geselecteerd.

Connectie maken via Bluetooth
Om een connectie te maken via Bluetooth is het belangrijk dat er een koppeling is tussen je apparaat en je bluetooth accessoire. 
- Je gaat naar het menu “opties” door de drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm van de Zello app te selecteren.
- selecteer de optie Push to talk knoppen
- Wanneer je gevraagd wordt om op de knop te drukken dan druk je op de PTT knop van je Bluetooth accessoire
- Mocht de accessoire niet worden weergegeven dan betekend dit dat deze mogelijk niet wordt ondersteund als Bluetooth PTT apparaat door Zello. Als de knop wel wordt weergegeven dan ga verder zoals hier onder wordt aangegeven.
- je kunt de knop zowel als “hold to talk” of als “toggle” installeren
- gebruik de functie knopcontact om een contact of kanaal toe te voegen ui je lijst met contacten of kanalen
- als je een contactpersoon selecteert wordt de nieuwe knop rechstreeks naar die contactpersoon verstuurd, niet via een kanaal
- als je een kanaal uit je kanaallijst selecteert dan verzend je de nieuwe knop naar dat kanaal en ontvangen alle personen in dat kanaal je verzending. 

Terug naar blog overzicht:

← Vorige Volgende →