Headset en microfoon audio Inrico T298s en T320 instellen
Algemeen

Headset en microfoon audio Inrico T298s en T320 instellen

Stap voor stap je audio aanpassen tot in perfectie

Het zijn ontzettend mooie portofoons. De T320 en T298s van Inrico. Ze worden ook door veel mensen tot grote tevredenheid gebruikt. Toch was er tot voor kort één aspect wat iets minder goed beviel. De audio was niet geheel naar wens van veel gebruikers. We zijn hiermee aan de slag gegaan om te kijken of wij hier een oplossing voor konden bieden. En niet zonder succes. Hieronder zullen we aangeven hoe dit op te lossen.

Het probleem van de T320 en T298s uitgelegd
Het audio uitvoer niveau van de interne luidspreker van de Inrico T320 en Inrico T298s is erg hoog. Maar zodra er een andere speakermicrofoon wordt gebruikt wordt het geluidsniveau ineens heel erg laag. Dit is aan te passen door de elke volumestap van de volumeniveaus van de luidspreker microfoon uitvoer aan te passen. Dit kan in de Engineers modus. Dit is een omgeving om voorzichtig te werk te gaan. Wijzig geen dingen die je niet kent, doe alleen wijzigingen waarbij je precies weet wat je doet. In deze omgeving staan veel instellingen die het gebruik van de portofoon ernstig kunnen beïnvloeden. Dus neem je tijd en pas alleen de instellingen voor de audio/headset aan.

Zello Audio, het geluid
In het menukopje geluid vind je een tweetal schuifregelaars. De “Playback Amplifier” past het geluidsniveau van de ontvangst aan. De “Recording Amplifier” past het geluidsniveau van het zenden aan. Je kunt deze zelf handmatig aanpassen. 

Bij het instellen van je microfoon en (bluetooth) headset kun je het beste naar je contactenlijst gaan en het contact “echo” selecteren. Hiermee wordt je testtransmissie opgenomen en wordt deze naar jou toe afgespeeld. Op deze manier kun je je audio aanpassen op een handige manier. Je hoeft op deze manier niet een tweede persoon aan te roepen om alles klaar te maken. Na het instellen ga je terug naar het scherm “talk” waar de PTT knop onderin het scherm zichtbaar is. Als hier de geluidsgrafieken niet in het rood schieten dan zit je goed met je geluidsniveau.

Binnen de audio van 
Zello is het ook mogelijk om gebruik te maken van ruisonderdrukking. Dit houdt in dat je het achtergrondgeluid vermindert bij het gebruik van Zello. Deze kun je gebruiken op lawaaierige locaties. Nadeel hiervan is dat het enige vervorming van de audio kan veroorzaken. Gebruik deze functie dus alleen als het echt nodig is. Maak je gebruik van een headset of microfoon zorg dan dat de ruisonderdrukking sowieso uit staat. De combinatie van het gebruik van deze accessoires met ruisonderdrukking veroorzaakt een hoge mate van verstoring van de geluidskwaliteit. Het zal de volgbaarheid van de gesprekken tot in hoge mate verstoren.

Stap voor stap naar de oplossing voor uitgaand geluid T320 en T298s
1. Bevestig je 
luidsprekermicrofoon of headset op de gebruikelijke manier aan de portofoon

2.   Open je “telefoonnummer kiezen applicatie” en type vervolgens met behulp van je fysieke toetsenbord *#*#3646633#*#* (hiermee wordt je portofoon in de ingenieursmodus gebracht)

3.   veeg je scherm naar links totdat je “audio” ziet staan en tik op “audio”

4.   selecteer “headset mode”

5.   Nu kun je elke volumestap selecteren met de Niveau selector. Deze is in te stellen van niveau 0 tot niveau 6. De hoogte is afhankelijk van welke combinatie je gebruikt.

6. Je moet op “set” drukken om de nieuwe instelling op te slaan, iedere keer wanneer je een waarde veranderd.

7. Nadat je klaar bent met het instellen van de niveauwaarden verlaat je de ingenieursmodus door terug te keren naar je startscherm (tik één keer op de knop terug of gebruik de knop “start” als je een set hebt)

8. Ga naar de lijst met Zello contacten en test speakermicrofoon met behulp van “echo”

9. Mogelijkerwijs moet je de waarden een paar keer aanpassen in de ingenieursmodus om het geluid zo te krijgen als je wilt.


Audio aanpassen voor andere accessoires   
Hieronder vind je de opties waarbij het geluidsniveau van toepassing kan zijn:

1.   Normale Modus: actief als er geen externe audioapparaten zijn aangesloten

2.   Headset Modus: actief met externe headset of speakermicrofoon

3.   Luidspreker Modus: Actief als er geen headsets zijn aangesloten en de gebruiker de speakermicrofoon modus inschakelt tijdens een telefoongesprek

4.   Headset Luidspreker modus: Actief als de gebruiker de luidspreker inschakelt wanneer een headset of speakermicrofoon is aangesloten

5.   Spraakverbetering: actief tijdens normaal telefoongesprek zonder headset of speakermicrofoon en de luidsprekerfunctie is uitgeschakeld


Stap voor stap naar de oplossing voor inkomend geluid T320 en T298s
1. Open je “telefoonnummer kiezen applicatie” en type vervolgens met behulp van je fysieke toetsenbord *#*#3646633#*#*

2.   veeg je scherm naar links totdat je “audio” ziet staan en tik op “audio” en vervolgens op “spraakverbetering”

3.   stel het eerste veld in op “normale modus”

4.   stel het tweede veld in op “parameter 7”

5.   verander de waarde naar tussen 96 en 128 en druk op “set”

6.   Nadat je klaar bent met het instellen van de niveauwaarden verlaat je de ingenieursmodus door terug te keren naar je startscherm (tik één keer op de knop terug of gebruik de knop “start” als je een set hebt)

Mocht je alsnog niet helemaal tevreden zijn over de geluidswaarden van je Inrico T320 of Inrico T298s. Dan biedt de Volume Booster App misschien nog een oplossing. Deze is gratis op te halen in de playstore van je toestel. Een makkelijke manier om de audio goed te kunnen beheren.

Terug naar blog overzicht: