Trucker “bakkies”
Algemeen

Trucker “bakkies”

27 MC blijft populair bij chauffeurs

Het blijft een populaire communicatievorm bij chauffeurs. De 27mc, ook wel het “bakkie” genoemd. Zelfs na de introductie van de mobiele telefoon is deze vorm van communicatie nog mateloos populair in de transportwereld.

Wat is 27mc

27MC betekend letterlijk 27 megacycles per second, dit is de CB frequentieband. CB staat voor Citizens Band, oftewel de Radioband voor Burgers.

27 MC is de oude Engels benaming van 27 Mhz. De algemene frequentie met een golflengte van 11 meter. Hierom wordt de CB band ook wel de 11 meter band genoemd. In Nederland loopt deze band van 26,965 Mhz tot 27,405 Mhz.

Een 27mc bakkie heeft 40 kanalen waarop met maximaal 4 Watt vermogen mag worden gezonden.

Wat kun je met een 27mc doen?

De 27mc, of het bakkie, wordt gebruikt om onderling te kunnen communiceren. Het is een radio waarmee je kunt ontvangen en zenden. Deze vorm wordt veel gebruikt in de transportwereld en bij loonbedrijven. Ook in gewone auto’s kom je de 27mc nog regelmatig tegen, helemaal nu het gebruik van de mobiele telefoon in de auto verboden is.

Mag ik zomaar een 27mc gebruiken?

Het gebruik van een 27mc is vrijgegeven voor iedereen. Je mag deze zonder vergunning gebruiken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je op de hiervoor uitgegeven frequenties binnen het maximaal toegestane vermogen blijft.

In tegenstelling tot het gebruik van de mobiele telefoon is het gebruiken van je 27mc bakje niet strafbaar. Je mag deze vrij gebruiken omdat deze een vaste speakermicrofoon heeft. Je bent natuurlijk wel verplicht om de algehele verkeersveiligheid niet in gevaar te brengen, in dat geval kan de politiehandhaving alsnog optreden. Maar dit geldt natuurlijk voor alle vormen waarbij je de overige weggebruikers in gevaar zou brengen.

Soms kan het gebruik van 27mc zelfs de verkeersveiligheid vergroten. Het is een snelle vorm van communicatie met je collega chauffeurs over een plotselinge file of over een onvast lading op de truck.

27 MC antenne

Naast je bakkie is ook de antenne een belangrijk onderdeel van je 27mc zendontvanger. De juiste antenne vergroot je bereik aanzienlijk. De meest 27mc antennes zijn vanuit de fabriek al standaard goed afgesteld.

Naast de antenne is de ondergrond waarop deze wordt geplaatst ook zeer belangrijk. Een vaste of magneet voetantenne dient op een metalen ondergrond geplaatst te worden voor een goede massa.

27mc thuis gebruiken

Naast het gebruik van de 27mc in je voertuig is het ook mogelijk deze thuis te gebruiken. En niet alleen thuis, veel bedrijven gebruiken deze ook voor de communicatie met de chauffeurs die langskomen.

Om thuis de 27mc te kunnen gebruiken ben je naast een basisantenne, een bakkie nog meer nodig. Je bent op dat moment ook nog een voeding nodig

27mc portofoon

Naast de bekende bakkies is er ook nog de 27mc portofoon. Het grote voordeel is dat deze net als een gewone portofoon mee te nemen zijn in de hand. Zo kun je overal met je 27mc aan de slag. Veel gebruikte modellen zijn de K-PO Panther, de Midland 42DS of de Stabo XH-9006.

Starten met 27mc

Heeft bovenstaande je interesse gewekt? Voor iedereen is er een mogelijkheid om te starten met 27mc. In onze webshop staat een aantal mooie set om te starten.
- Midland CB-GO 27mc
Deze set is compleet met bakkie, bevestigingsbeugel, speakermicrofoon, microfoonhouder, 12 volt autoplug en een magneetvoetantenne met kabel.