Wat is het verschil tussen een walkie talkie en een portofoon?

Wat is het verschil tussen een walkie talkie en een portofoon?

Wanneer u op internet op zoek gaat naar een geschikt communicatiemiddel voor tijdens uw vakantie, voor bedrijfscommunicatie of voor de communicatie tussen BHV’ers zult u twee termen tegenkomen, namelijk: een walkie talkie en een portofoon. Hoe weet u in zo’n geval welke van de twee u moet kiezen? Wat zijn überhaupt de verschillen tussen een walkie talkie en een portofoon? In dit artikel vertellen we u hier meer over!

In wezen bestaat er geen serieus verschil tussen een walkie talkie en een portofoon. Dit verklaart ook waarom beide termen zo vaak door elkaar worden gebruikt binnen webwinkels met communicatiemiddelen. Vaak ziet men een walkie talkie meer als een vorm van speelgoed voor jongeren, terwijl een portofoon een serieus communicatiemiddel is. Het kan dus zijn dat het bereik van een als walkie talkie aangeduid communicatiemiddel kleiner is dan die van een portofoon.

Geschiedenis van walkie talkies en portofoons
Een walktie talkie of portofoon wordt al vele jaren als een communicatiemiddel gebruikt tussen verschillende partijen. Het eerste gebruik van een walkie talkie dateert uit 1937, toen de Canadees Donald Hings dit communicatiemiddel uitvond. Als werknemer van een mijnbouwbedrijf was het belangrijk om te kunnen communiceren tijdens expedities. Niet veel later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden de walkie talkies zoals die door Donald Hings bedacht waren op een veel grotere schaal geproduceerd. Tijdens deze oorlog werden portofoons ingezet om de nazi’s te slim af te zijn. Hings koos voor de naam walkie talkie, omdat het met zijn apparaat mogelijk was om te lopen (walk) en tegelijkertijd te praten (talk).

In de afgelopen jaren hebben portofoons zich razendsnel ontwikkeld. Zo is men overgegaan van een analoge portofoon op een digitale portofoon. Een digitale portofoon beschikt vaak over een display en biedt daarbij de mogelijkheid om meerdere gespreksgroepen aan dezelfde frequentie te koppelen. Zo zijn de mogelijkheden van een portofoon steeds uitgebreider geworden.

Het gebruik van walkie talkies en portofoons
Waar een walkie talkie vaak voornamelijk door kinderen gebruikt wordt als een vorm van speelgoed, worden portofoons als professioneel communicatiemiddel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van een portofoon voor de communicatie tussen beveiligers binnen een bedrijfspand of op een evenemententerrein. Voor beveiligers is het van groot belang dat ze snel en eenvoudig kunnen communiceren, zonder afhankelijk te zijn van het bereik op hun mobiele telefoon.

Ook particulieren kunnen portofoons gebruiken. Gebruik een portofoon bijvoorbeeld tijdens een wintersportvakantie! Met de portofoon kunt u familieleden eenvoudig op de hoogte brengen van uw locatie op de piste. Door de drukte op de pistes en het verschil in snelheid tijdens het skiën kunt u elkaar al snel uit het oog verliezen. Het gebruik van een portofoon voorkomt dat u elkaar kwijtraakt.

Terug naar blog overzicht:

← Vorige Volgende →