Portofoon wetgeving
Algemeen

Portofoon wetgeving

Meer informatie over de regels bij portofoons

Mag iedereen zomaar een portofoon gebruiken? In principe mag dit. Als je je maar een paar basisregels houdt. In dit nieuwsbericht lees je alles over deze regelgeving.

De voordelen van een vergunning vrije portofoon.

Een vergunning vrije portofoon of een walkie talkie is vaak vrij makkelijk te bedienen. Ze zijn vaak voorgeprogrammeerd op de vergunning vrije kanalen. Door het op hetzelfde kanaal zetten van de toestellen kunnen ze met elkaar communiceren.

Binnen de portofoons hebben we een tweetal soorten. De walkie talkie lijn, veel gebruikt door consumenten. De meeste vergunning vrije walkie talkies zijn vaak relatief goedkoop in de aanschaf. Dit maakt dat deze ook vaak worden gebruikt door kinderen of op vakanties. Natuurlijk zijn deze toestellen ook prima te gebruiken door volwassenen. Onze walkie talkies vind je hier.

Verder hebben we nog de professionele vergunning vrije portofoons. Deze kunnen ook zeer goed gebruikt worden in veel werkomgevingen. We hebben hier analoge en digitale portofoons. Een goed voorbeeld van een analoge portofoon is de Motorola XT420. Een goed voorbeeld van een digitale portofoon is de Kenwood TK-3701D.

De nadelen van een vergunning vrije portofoon.

Het grootste nadeel van een vergunning vrije portofoon is het beperkte zendvermogen. Dit kan hierdoor een negatieve invloed hebben op het bereik van de portofoon. Verder mag iedereen gebruik maken van de vrije frequenties. Hierdoor kan het soms druk zijn op deze frequenties.

Regels voor vergunning vrije portofoons.

- De portofoon mag enkel worden gebruikt op de standaard PMR446 frequenties. Dit zijn de vergunning vrije frequenties.
- De portofoon mag een maximaal zendvermogen hebben van 0,5 Watt
- De antenne van de portofoon moet vast zitten aan de portofoon. Deze mag er niet af te halen zijn.

De voordelen van een vergunning portofoon.

Naast de vergunningsvrije portofoon bestaan er ook nog vergunning portofoons. Deze portofoons hebben een hoger zendvermogen dan de vergunning vrije variant. Met dit hogere vermogen verhoog je de kans van slagen om met de andere partij te kunnen communiceren. Verder mogen deze toestellen een antenne hebben die demontabel is. Hierdoor is het toevoegen van een langere antenne mogelijk om zo het bereik te vergroten.

De nadelen van een vergunning portofoon.

Een vergunning portofoon mag je niet zomaar gebruiken. Hiervoor is het aanvragen van een vergunning vereist. Deze vergunning vraag je aan bij Agentschap Telecom. Meer informatie over het aanvragen van een vergunning vind je hier.

Regels voor vergunning portofoons.

- Dient vergunning voor aangevraagd worden
- Mag gebruikt worden op aangevraagde vergunning frequenties
- Mag gebruikt worden met een hoger zendvermogen dan 0,5 Watt
- Na aanvraag voor een vaste frequentie: mogen gebruikt worden in het aangevraagde gebied van de vergunning
- Na aanvraag voor vergunning laagvermogen mogen de portofoons op laag vermogen in heel Nederland worden gebruikt
- Na aanvraag voor een tijdelijke vergunning. Een vergunning voor maximaal twee weken. Dit kan bij bijvoorbeeld evenementen een optie zijn.

circle-arrow-left Terug naar overzicht