Portofoons in BHV
Algemeen

Portofoons in BHV

Daar red je levens mee

Voor veel BHV teams is het al een onmisbaar onderdeel, de portofoon. Maar nog niet ieder BHV team of bedrijf is van de onmisbaarheid van dit communicatiemiddel overtuigd. En dit komt bijna altijd doordat men nog niet gewend is aan het gebruik hiervan. Onze ervaring is, een team wat één keer gewerkt heeft met de portofoon wil nooit weer zonder.

Waar moet je op letten bij een portofoon voor BHV?
Een aantal zaken zijn belangrijk bij het aanschaffen van een portofoon voor de BHV.
- Het eerste is de gebruiksvriendelijkheid van de portofoon. Vaak wordt er door veel verschillende personen gebruik gemaakt van de portofoons, en niet iedereen is even bekend met het gebruik hiervan. Een eenvoudige bediening is dus erg belangrijk.
- De portofoons moeten betrouwbaar zijn. In het geval van calamiteiten moet de hulpverlener altijd kunnen communiceren.
- De portofoon moet stevig en robuust zijn. Soms kom je in situaties waarbij je portofoon wel het laatste is waar je om moet denken. De portofoon moet dus tegen een stootje kunnen.
- De portofoon moet voorzien van een accu met een lange werktijd. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de accu leeg is tijdens de calamiteit.
- Het is raadzaam om een portofoon te kiezen met een zogenaamde intelligente lader. Deze lader signaleert of de accu geladen is en stopt op dat moment met laden. Voor de veiligheid en de portofoon is dit natuurlijk een groot pluspunt.
- Kies ik voor een analoge of een digitale portofoon? Een analoge portofoon is de portofoon zoals we die bijna allemaal kennen. Dit kan ook zeker een prima keuze zijn. Tegenwoordig zie je ook steeds meer digitale portofoons verschijnen. Het voordeel hiervan is dat de geluidskwaliteit langer op een hoog niveau blijft. Daarnaast zijn de portofoons bijna niet af te luisteren.
- Naast bovenstaande criteria is een centraal laadpunt voor de portofoons een pré. BHV hulpverleners werken vaak niet alleen. Met een centrale lader is er een duidelijk overzicht of er genoeg BHV medewerkers aanwezig zijn. Daarnaast is het aan het eind van de dag overzichtelijk of alle portofoons weer terug zijn.

Welke portofoon is geschikt voor BHV?
Elke situatie is verschillend. Zo is ook elk bedrijf verschillend. En zo zal ook elk BHV team andere wensen hebben voor de portofoons. Heel kort door de bocht zijn er een tweetal verschillende portofoons, vergunningsvrije portofoons en vergunning portofoons. Hieronder een korte uitleg wat dit inhoudt.

Vergunning vrije portofoons
Er zijn een aantal criteria waaraan een portofoon moet voldoen om een vergunningvrije portofoon genoemd te worden. De belangrijkste zijn:
- Het zendvermogen, deze mag maximaal 0,5 watt zijn.
- De portofoon heeft een vast antenne, deze is dus niet te vervangen voor een langere of kortere antenne.

Het voordeel van een vergunning vrije portofoon is dat deze door iedereen vrij te gebruiken zijn op de vergunning vrije kanalen. Nadeel is het lage zendvermogen wat mogelijk het bereik kan beïnvloeden.

Een aantal voorbeelden van vergunning vrije portofoons zijn:

Kenwood TK-3701

digitale vergunning vrije portofoon

Motorola XT420
analoge vergunning vrije portofoon


Vergunning portofoons
In veel situaties is een portofoon met een laag zendvermogen niet toereikend. Een oplossing kan dan zitten in een portofoon met een hoger zendvermogen. Deze toestellen zijn een stuk krachtiger en zullen daardoor in veel situaties en omgevingen een groot verschil kunnen maken qua bereik.

Dit soort portofoons worden ook wel vergunning portofoons genoemd. Voor veel bedrijven klinkt dit als iets spannends. Wat moet ik dan allemaal doen? Komt er heel veel administratie achter weg wanneer ik een vergunning aanvraag. Allemaal logische vragen. En toch valt het heel erg mee. De meeste vragen kun je binnen een paar minuten invullen. De overige vullen wij aan via de mail. En op dat moment ben je al bijna klaar met het aanvragen van de vergunning. Voor meer informatie hierover verwijzen we je graag naar ons nieuwsbericht over de aanvraag van een portofoon vergunning.

Een aantal voorbeelden van vergunning portofoons zijn:

Wouxun KG-968

analoge vergunning
portofoon

Tytera MD-680
digitale vergunning
portofoon

Wat kunnen wij voor je betekenen?
Samen met jou gaan we kijken wat de beste combinatie is. Iedere omgeving of situatie kan een andere aanpak vergen. Vaak kunnen we bij het eerste contact al een duidelijk advies geven. En mocht de situatie om een gedegener advies vragen dan staan we ook daarin voor je klaar. Naast dit advies is het voor bedrijven ook mogelijk om kosteloos een tweetal toestellen te testen op je eigen locatie. Lees hier meer over hoe dit werkt.

We hebben de meeste portofoons direct op voorraad en kunnen dus snel iets voor je betekenen. Dus schroom niet en neem contact met ons op voor de veiligheid van jou en je collega’s.

circle-arrow-left Terug naar overzicht