Wat is het bereik van een portofoon?
Algemeen

Wat is het bereik van een portofoon?

Veel factoren bepalen je bereik, lees hier welke

Eén van de belangrijkste factoren bij de aanschaf van een portofoon is natuurlijk het bereik. Zonder bereik kom je nergens. Er zijn veel factoren die het bereik bepalen. Hoe vind je de juiste portofoon qua bereik voor jouw situatie. Hieronder zullen we in stapjes de belangrijkste factoren uitlichten die je een eind op weg kunnen helpen.

Verwachting bereik:
Hoe vaak zie je het wel niet staan? In een advertentie of op een verpakking. Het bereik van deze portofoon is wel 20 kilometer! En wat blijkt in de praktijk, die 20 kilometer haal je nooit. Hoe kan dit? Portofoons worden voordat ze op de markt worden gebracht uitvoerig getest. Een van de zaken die wordt getest is het bereik. Dit wordt gedaan onder de meest ideale omstandigheden. Dus geen bebouwing of obstakels, gewoon op een open vlakte. Daarnaast is in deze testsituatie ook niets aanwezig wat een verzending of ontvangst kan storen. Denk hierbij aan het weer, bomen, ijzer, en zo zijn er nog tal van zaken te bedenken die het bereik kunnen beïnvloeden. De ideale situatie dus. Maar ook een situatie die in werkelijkheid nooit voor zal komen. Ook niet in jouw situatie. Houd hier bij het uitzoeken van een portofoon rekening mee.

Zendvermogen vs. Verbruik:
Er zijn vergunningsvrije portofoons verkrijgbaar maar ook vergunningsportofoons. Een vergunningsvrije portofoon heeft een maximaal zendvermogen van 0,5 watt. Een vergunningsportofoon heeft een hoger zendvermogen dan 0,5 watt. Hoe hoger je zendvermogen is hoe groter je bereik ook is. Vaak gaat deze stelling op. Maar niet altijd. Wij zeggen wel eens dat je bereik zo groot is als je horizon. Zodra er een obstakel jouw horizon doet verdwijnen is meestal je bereik vanaf dat punt ook verdwenen. Dit veranderd ook niet altijd met een hoger zendvermogen. Je horizon is zogezegd niet veranderd, je bereik dus ook niet. Hoe dit op te lossen? Vaak zit de oplossing eerder in een langere antenne dan in een portofoon met een hoger zendvermogen. Wilt u meer informatie over het aanvragen van een vergunning? Lees dan ons blog over het aanvragen van een portofoonvergunning.

Frequentie:
Een vergunningsvrije portofoon mag uitsluitend worden gebruikt op de PMR446 kanalen. Deze zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Je zendvermogen van maximaal 0,5 Watt betekend in dit geval dus: drukke kanalen, en minder zendvermogen. Mocht je gebruik willen gaan maken van een portofoon van meer dan 0,5 Watt, dan ga je over op de vergunning portofoons. Hiervoor is een vergunning vereist. Deze vraag je aan bij agentschap telecom. Je krijgt na aanvraag een beperkt aantal frequenties toegewezen waarop je mag zenden. Deze frequentie wordt gedeeld door veel minder gebruikers. De kans op storen is dus minder. Daarnaast kunt u gebruik maken van een hoger zendvermogen wat het bereik ook weer positief beïnvloed.

Codering toevoegen:
In drukke gebieden zal ook het portofoonverkeer druk zijn. Een optie om dit te omzeilen is het toevoegen van een codering aan je portofoons. Dit houdt in dat jouw portofoon tijdens het zenden een codering meestuurt naar de andere portofoon. Klopt het nummer in de andere portofoon dan zal de microfoon opengaan. Het is mogelijk deze codering door ons te laten wijzigen in een vrijwel uniek nummer. In drukke gebieden ervaar je hierdoor ineens geen medegebruik meer. 

Repeater plaatsen:
Toch nog onvoldoende bereik met de portofoons? Dan zou een repeater een oplossing kunnen bieden. Een repeater zorgt ervoor dat een portofoonsignaal doorgegeven wordt. Door de repeater op een centrale plek te installeren kun je het bereik van een portofoon enorm vergroten. Helemaal als dit ook nog eens in combinatie met een hoog geplaatste antenne zou worden gecombineerd.

Onbeperkt bereik:
In deze tijd van oneindige mogelijkheden kan een portofoon met onbeperkt bereik natuurlijk niet achterblijven. Wat u in dat geval nodig bent is een IP Portofoon. Een IP Portofoon maakt gebruik van data via een simkaart of via wifi. Met het juiste abonnement kan zo de hele wereld via een portofoon worden bereikt. Voor meer informatie hierover verwijzen we u graag naar ons nieuwsbericht hierover. 

Terug naar blog overzicht: