Hoe werken frequenties?
Algemeen

Hoe werken frequenties?

wat is een frequentie op een portofoon

Wanneer je de portofoon of walkie talkie die je in je bezit hebt grondig zou analyseren kom je veel dingen tegen. Een van deze dingen is dat je toestel is ingesteld op een of meerdere frequenties. Maar wat zijn nu eigenlijk frequenties. Hieronder proberen we dit kort uit te leggen.

De definitie van een frequentie

De frequentie is het aantal golftoppen dat per seconde een bepaald punt passeert. Dit klinkt nog steeds een beetje cryptisch. Misschien geeft onderstaande foto iets meer duidelijkheid.

Je ziet hier een rode lijn. Hoe hoger de frequentie is, des te dichter komen de golven bij elkaar. Oftewel, het piekpunt komt veel vaker voor in dat geval. Dit wordt uitgedrukt in Hertz (HZ). Hertz wil eigenlijk niets meer zeggen dan aantal trillingen per seconde.

Wat is een hoge en wat is een lage frequentie

Je hebt van die geluiden die een kind wel kan horen en een volwassene niet. Dit zijn extreem hoge geluiden die het gehoor van een volwassene niet meer kan verwerken.

Hoe komen deze geluiden tot stand? Een mooi voorbeeld hiervoor komt uit het dierenrijk. We nemen als voorbeeld de dolfijn. Deze stuurt een hele hoge toon uit die kilometers ver te horen is voor de soortgenoten. Ons gehoor kan dit geluid niet verwerken maar de toon is er wel degelijk. Ook hiervoor hebben we weer een mooie afbeelding gevonden:


Bovenaan zie je de geluiden met een hoge frequentie. Je ziet hier dat de piekpunten in het geluid vaak voorkomen. Onderaan zie je het getoeter van de olifant. Een geluid wat we allemaal goed kunnen horen.

Wat zijn frequenties van een portofoon

Bij de portofoon worden berichten van de ene portofoon naar de andere gestuurd. Wanneer beide portofoons op dezelfde frequentie staan ingesteld kunnen deze in principe met elkaar communiceren.
Bij portofoons wordt gebruik gemaakt van twee verschillende frequentiebanden. De VHF band en de UHF band.

Allereerst de VHF band. VHF betekend Very High Frequency. Deze frequenties zitten tussen de 136 en 174 MHz. Ze hebben lange golven en minder piekpunten, hierdoor zijn ze uitermate geschikt in omgevingen met weinig belemmeringen. De VHF portofoons worden dan ook vaak gebruikt in grote open velden of op het water bij maritieme activiteiten.

De UHF band maakt gebruik van Ultra High Frequency. Deze frequenties zitten tussen de 400 en 512 MHz. Bij de UHF zie je veel meer piekpunten in de golfbeweging. Oftewel, de frequentie van de golven is veel groter dan die van de VHF. Hierdoor kunnen de signalen beter obstakels doordringen zonder onderbroken te worden. 

In de meeste situaties die je tegenkomt is dan de UHF portofoon of walkie talkie dan ook de beste keuze. 

Mag je alle frequenties zomaar gebruiken

Het is niet toegestaan om zomaar op alle frequenties te gaan zenden. Voor veel frequenties ben je een vergunning nodig. Meer over vergunningsfrequenties kun je lezen in een eerder verschenen nieuwsbericht hierover.

Er bestaan wel vergunningsvrije frequenties. Er zijn hiervoor een aantal verschillende mogelijkheden wanneer je portofoon aan de daarvoor gestelde voorwaarden voldoet.
- PMR frequenties: 446.00625 t/m 446.09375 MHz. Het maximale zendvermogen op de PMR kanalen is 0.5 Watt.
- dPMR frequenties: 446.003125 t/m 446.196875 MHz. Het maximale zendvermogen op de dPMR kanalen is 0.5 Watt.
- LPD frequenties, ook wel de 70cm band genoemd: 433.0750 t/m 434.7750 MHz. Het maximale zendvermogen op de LPD kanalen is 0.01 Watt.
- 27mc frequenties: 26.965 t/m 27.405 MHz Het maximale zendvermogen op de 27mc kanalen is 4,0 Watt.

Marifoonfrequenties

Ook op en rond het water worden er frequenties gebruikt. Bruggen, sluizen en andere schepen maken gebruik van een marifoon. Deze marifoons communiceren op de VHF band.

Voor het gebruik van een marifoon ben je een certificaat nodig. Meer informatie over marifoons vind je hier

circle-arrow-left Terug naar overzicht