Welke Portofoon

Welke Portofoon

Het is zover, je hebt besloten een portofoon aan te schaffen. Probleem is even dat je geen idee hebt welke portofoon je het beste aan kunt schaffen, de mogelijkheden hierin zijn namelijk eindeloos. Portofoons zijn er namelijk in alle soorten, maten en prijsklassen en kies dan maar eens de juiste. We gaan eens even uitleggen hoe je in zo’ n geval het beste te werk kunt gaan.

Gebruik van een portofoon
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is, waar je de portofoon voor gaat gebruiken. We moeten het hier eerst even hebben over het verschil tussen een walkie talkie en een portofoon. Een walkie talkie is geschikt voor het zogenaamde huis- tuin- en keukengebruik. Een walkie talkie is vrijwel overal verkrijgbaar en je kunt kosteloos communiceren over acht, door de overheid, vrijgegeven kanalen. Ze zijn eenvoudig te bedienen en zien er kleurig en hip uit. Als we praten over portofoons, dan hebben we het ook over een walkie talkie, maar dan voor professioneel gebruik. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt in de beveiliging, taxi- bedrijven, in de bouw, bij evenement en noem maar op. We hebben het dan niet meer over huis- tuin en keukengebruik en daar hoort ook een ander toestel bij. Deze toestellen zijn een stuk steviger gebouwd, hebben een groter bereik en ook de gesprekskwaliteit is een stuk beter.

Afstand met portofoon
Wat je je ook af moet vragen is, over welke afstand je wilt communiceren. Het is namelijk niet zo dat je, zoals bij een mobiele telefoon, over de hele wereld kunt praten. Portofoons staan namelijk rechtstreeks met elkaar in verbinding en je bent dus afhankelijk van de zendkwaliteit van je portofoon. Wil je over een grote afstand communiceren, heb je dus een sterk zendvermogen nodig en andersom. Leveranciers gaan altijd uit van bereik onder ideale omstandigheden. Hiermee wordt bedoeld: helder weer en een open vlakte, zonder enig obstakel die de communicatie kan verstoren. Je zult begrijpen dat dit in de praktijk vrijwel nooit voorkomt. We maken daarom het onderscheid tussen drie gebieden: het stedelijk gebied, het half open gebied en een open gebied. Portofoons in een open gebied zullen inderdaad bijna 100 procent halen van het maximale bereik, maar in een half open gebied, haal je ongeveer 45 procent, terwijl je in een stedelijk gebied al blij mag zijn met 15 procent van het maximale bereik. Wel op zoek naar onbeperkt bereik? Dan is de 4G/Wifi portofoon waarschijnlijk de oplossing. Lees hier meer over in een eerder verschenen nieuwsbericht. 

Portofoon buiten of binnen
Het is zeker van belang voor de aanschaf van een portofoon op welke plek je hem gaat gebruiken. Portofoons zijn namelijk gebouwd voor verschillende omstandigheden. Zit je veel binnen en gebruik je het toestel ook alleen maar daar (bijvoorbeeld in een magazijn), dan hoef je geen apparaat wat waterdicht is. Als je veel buiten bent, dan is het handig (bijvoorbeeld in de wegenbouw) om een telefoon te hebben die waterdicht is. Als je in de bouw werkt, is het wel gemakkelijk om een portofoon te hebben die tegen een stootje kan, hij zal je maar van de steiger vallen. Zit je veel op het water, dan is een waterbestendige portofoon geen overbodige luxe en zo zijn er nog veel meer omstandigheden te bedenken waarin je een portofoon gebruikt. Er zijn portofoons met een zogenaamde IP- codering. Dit is een internationale aanduiding waarin aangegeven wordt welke mate van beveiliging het toestel biedt. De IP- code bestaat uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer aangeeft hoe goed het apparaat beschermt en het tweede cijfer hoe goed het tegen water kan. Een apparaat met bijvoorbeeld een IP67- codering is stofvrij en dompeldicht.

Accessoires voor Portofoon
Ben jij van de toeters en bellen, of hou je meer van een basic apparaat? Alles is mogelijk bij  portofoons. Je moet je wel afvragen wat je echt nodig hebt voor gebruik (nu, maar ook in de toekomst) en wat gewoon leuk is om te hebben. We zetten het even op een rijtje.

Portofoon headset
Als je je handen vrij wilt hebben tijdens het praten, is een headset onmisbaar. Met een headset praat je niet rechtstreeks in het apparaat, maar in een microfoon. Bij sommige portofoons moet je eerst nog een knopje indrukken op de headset, maar er zijn ook modellen met de zogenaamde VOX- functie. Deze functie zet de verbinding automatisch open zodra je begint te praten. De portofoon zelf kun je ergens anders opbergen, bijvoorbeeld in je broekzak, of in een rugzakje. Als je veel beweegt tijdens het gebruik (bijvoorbeeld bij skiën) is een headset eigenlijk onmisbaar, maar aan de andere kant is het gewoon ook heel praktisch om altijd je handen vrij te hebben.

Andere accessoires
Er is nog een scala van mogelijkheden om portofoons uit te breiden. Het is heel erg persoonlijk of je dit wel of niet wil gebruiken. We hebben het hier over: ladersextra accu’seen draagtasjeriemclipsantennes, en allerlei audio- accessoires, eigenlijk te veel om op te noemen. Het beste kun je daarvoor op je gemak in onze webshop kijken en zelf bepalen wat je wel en niet nodig bent. 

Merken portofoons
Net zoals bij veel artikelen zijn er ook bij portofoons diverse (goede en slechte) merken. Het is lastig om aan te geven wat een goede portofoon is. De één zweert bij dit merk en de ander bij dat merk. De ene leverancier verkoopt liever merk X en de ander juist merk Y. Om je een idee te geven welke merken er zijn, zetten we de meest gangbare merken even op een rijtje. Bij een goede prijs- kwaliteit verhouding moet je denken aan een merk als Baofeng. Als je al wat hogere eisen stelt kom je uit bij een merk als Wouxun of TYT en voor de echte professionals zijn er merken als Kenwood, IcomYaesuMotorola, en Hytera. Het aantal merken is echter ontelbaar en ook binnen de merken die nu niet genoemd zijn, zullen prima portofoons zitten. Bij aankoop hangt veel er vanaf waarvoor je de telefoon gaat gebruiken en welke prijs je wilt betalen. Laat je goed informeren en adviseren door ervaren gebruikers en door de medewerkers van PortofoonWEB dan kom je er altijd uit. Wat je in ieder geval niet moet doen, is klakkeloos ergens een portofoon kopen. 

Terug naar blog overzicht: 

 

← Vorige Volgende →